Zapiekane ciasto francuskie z dynią i tofu

Kategorie specjalne

Zapiekanka na cieście francuskim wymagająca minimum pracy. Z dynią, wędzonym tofu i brokułem. Chrupiąca i pełna warzyw.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego 300g
  • 1 kostka tofu wędzonego (180-200g)
  • ½ średnio-małej dyni hokkaido (500-600g)
  • ⅓ brokuła (można pominąć)
  • ½ czerwonej lub zwykłej cebuli (można pominąć)
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki w proszku, ew. kurkumy
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oliwy

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
  • Dynię kroimy w półksiężyce. Rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut.

    Zapiekane ciasto francuskie z dynią i tofu

  • Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na płasko. Na wierzch rozkładamy pokrojone na cienkie plastry tofu, pokrojoną na cienkie krążki cebulę, upieczone półksiężyce dyni oraz pokrojonego na małe kawałki brokuła (nie trzeba go gotować). Z wierzchu posypujemy całość przyprawami oraz płatkami drożdżowymi.

    Zapiekane ciasto francuskie z dynią i tofu

  • Ciasto francuskie z tofu i warzywami wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Można je podać z ulubionym sosem np. srirachą, sosem czosnkowym czy keczupem.

    Zapiekane ciasto francuskie z dynią i tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close