Zupa krem marchewkowo-soczewicowa
Rzadko gotuję zupy, bo trudno mi się nimi najeść. A ja lubię posiłki solidne, posilające na dłużej, bogate w roślinne białko. Ale to nie tak, że nie da się zrobić sycącej zupy.
Ta zupa-krem jest pożywna dzięki soczewicy. Jest pełna smaku dzięki wielu przyprawom, mamy tu: czosnek, imbir, kurkumę, kumin, kolendrę, curry. W przepisie podaję kilka zamienników i opcji, więc mam nadzieję, że uda się ją zrobić i Tobie!
Szukasz innych sycących zup? Zapraszam po przepisy na barszcz ukraiński, krem kalafiorowy z fasolą lub afrykańską zupę z masłem orzechowym.
Składniki
- 5 marchewek (ok. 700-750g)
- 250g suchej soczewicy czerwonej (1,5 szklanki, ½ standardowego opakowania)
- 1 większa cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- ¾ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki kolendry mielonej
- 1 łyżeczka curry (jeśli nie masz mielonej kolendry i kuminu, daj 2 łyżeczki curry)
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 1l (4 szklanki) bulionu warzywnego (domowy albo z kostki, to nie musi być “mocny” bulion)
- 3 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie: dla uzyskania kremowej zupy 2 łyżki masła orzechowego + szklanka wody ALBO ½ puszki mleczka kokosowego, dla ostrzejszego smaku ⅓-½ łyżeczki ostrej papryki albo 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- do podania: świeża kolendra lub natka pietruszki, sezam albo czarnuszka, oliwa do polania
Instrukcje
-
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i ząbki przekrawamy na pół. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
-
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Smażymy 3 minuty.
-
Dorzucamy czosnek i imbir, smażymy mieszając przez 1 minutę. Dorzucamy pokrojoną marchewkę. Wsypujemy przyprawy i smażymy 2 minuty.
-
Podsmażone warzywa przekładamy do dużego garnka. Dodajemy opłukaną na sitku pod bieżącą wodą czerwoną soczewicę. Zalewamy bulionem albo wodą z kostką rosołową. Zagotowujemy, a następnie przykrywamy i zmniejszamy gaz do małego (u mnie czwórka) i gotujemy przez około 20 minut do zmięknięcia marchewki i ugotowania się soczewicy.
-
Zupę blendujemy (wystarczy blender ręczny). W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Jeśli chcemy uzyskać kremową, tłustszą zupę - dodajemy ½ puszki mleczka kokosowego (albo 100-200ml wegańskiej śmietany) albo 2-3 łyżki masła orzechowego i 1 szklankę wody. Jeśli chcemy mieć ostrzejszą zupę - dodajemy ostrą paprykę w proszku albo czerwoną pastę curry. Ponownie blendujemy.
-
Zupę podajemy polaną oliwą (zwłaszcza, jeśli nie użyłeś mleczka kokosowego/masła orzechowego), posypaną sezamem lub czarnuszką, ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!