Szczypiorkowy kalafior na paście z bobu
Kwintesencja letniej kulinarnej świeżości: pasta z bobu a la hummus plus kalafior zblanszowany i pieczony ze szczypiorkowym masłem.
Składniki
- 1 średni kalafior (1kg bez liści)
- 1 mały lub ½ większego pęczka szczypiorku
- 50g wegańskiego masła, marygaryny lub ew. oliwy
- 500g bobu
- 2-3 łyżki tahini
- sok z ⅓ cytryny
- 3 ząbki czosnku
- do kalafiora po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, szczypta kurkumy
- do pasty z bobu po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, kminu rzymskiego, kurkumy
- do podania: sezam, pieczywo lub pieczone ziemniaki (500g)
Instrukcje
-
W dużym garnku zagotowujemy 2,5-3l wody, wodę można opcjonalnie osłodzić (1 łyżka cukru). Kalafior kroimy na pół, a następnie na każdą połówką na 3 części. Kawałki kalafiora przekładamy do garnka, zagotowujemy i gotujemy 5 minut.
-
W międzyczasie w małym garnku roztapiamy masło/margarynę na niewielkiej mocy palnika (u mnie 2. W 9-stopniowej skali), jeśli używasz oliwy nie musisz jej podgrzewać. Tłuszcz przelewamy do wyższego naczynia do blendowania, dodajemy ½ umytego szczypiorku i przyprawy. Blendujemy blenderem ręcznym na szczypiorkowe masło.
-
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Ugotowane kawałki kalafiora przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na kalafiorze rozsmarowujemy szczypiorkowe masło. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
-
W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy bób i gotujemy 15 minut. Ugotowany bób przelewamy zimną wodą na sitku i studzimy chwilę, a następnie łuskamy bób.
-
Wyłuskane ziarenka bobu (garść możesz odłożyć do podania) wrzucamy do większego naczynia do blendowania. Dodajemy tahini, pozostały szczypiorek (1-2 “źdźbła” możesz odłożyć do posiekania do podania), czosnek, przyprawy, sok z cytryny. Dodajemy ⅓-½ szklanki wody i blendujemy na pastę.
-
Pastę z bobu rozsmarowujemy na talerzach. Na wierzchu układamy upieczone kalafiory, posypujemy pozostałym bobem, posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!