Gnocchi z fasolą w kremowym sosie pomidorowo-szpinakowym
To danie, które niektórzy uznają za comfort food w stylu włoskim.
Gnocchi i fasola mają ze sobą coś wspólnego – nie tylko kształt, ale też maślaną strukturę, w której przyjemnie zatapia się zęby. Dokładamy do tego kremowy (wegański) sos z pomidorów i nerkowców z dodatkiem szpinaku. Posypujemy płatkami drożdżowymi, świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy bazylią. Niebo w gębie!
Zapraszam na przepis.
Składniki
- 500g gnocchi (kupnego lub domowego)
- 2 puszki białej fasoli lub 170-200g suchej fasoli jaś do namoczenia i ugotowania (ok. 480-500g po ugotowaniu)
- 50g nerkowców (ok. ½ szklanki)
- 1 puszka pomidorów
- opcjonalnie: 1-2 łyżki koncentaru pomidorowego (u mnie bez)
- 200g świeżego szpinaku
- 1 cebula (czerwona lub żółta)
- 2-3 ząbki czosnku
- po ⅔ łyżeczki: soli, słodkiej papryki, oregano, bazylii, ziół prowansalskich
- po ⅓ łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki lub chili (można pominąć, jeśli wolisz łagodniejsze smaki)
- 2-3 łyżki oliwy
- do podania: 1-2 łyżki płatków drożdżowych, kilka listków świeżej bazylii, świeżo mielony pieprz
Instrukcje
-
Jeśli używamy suchej fasoli - moczymy ją zawczasu w wodzie przez 12h, a następnie gotujemy w świeżej wodzie przez 1h15min-1,5h do uzyskania miękkich (ale nie rozpadających się) ziaren.
-
Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia (jeśli nie masz czasu - pomiń ten krok) na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy je i blendujemy z pomidorami z puszki (ja używam blendera ręcznego).
-
Cebulę kroimy drobno, czosnek siekamy. Szpinak myjemy.
-
Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ja wrzuciłam do wrzącej wody i gotowałam 3 minuty, po czym odcedziłam i przelałam zimną wodą.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy 3 minuty. Wsypujemy przyprawy i mieszamy.
-
Na patelnię wlewamy zblendowane pomidory i nerkowce. Zagotowujemy sos, gotujemy przez 2 minuty. Następnie dodajemy świeży szpinak, mieszamy przez 2-3 minuty - wówczas szpinak zmniejszy swoją objętność i wmiesza się w sos.
-
Na patelnię wrzucamy ugotowane gnocchi oraz fasolę (ugotowaną domowo lub odcedzoną fasolę z puszki) i mieszamy z sosem, gotujemy 1-2 minuty.
-
Podając danie polecam posypać je płatkami drożdżowymi i udekorować listkami bazylii. A jeśli lubisz ostrzejsze smaki - posyp je dodatkowo świeżo mielonym pieprzem i płatkami chili.
-
Smacznego!