Gulasz w sosie dyniowym

Sezon na rozgrzewające, otulające od środka jedzenie uważam za otwarty! Tym razem prezentuję Wam gulasz w sosie dyniowym, który jest fajną alternatywą dla sosu pomidorowego.
Zwróć proszę uwagę na to, że z podanych ilości przygotujesz aż 6-8 porcji dania. Możesz oczywiście przygotować danie z połowy składników, wówczas polecam Ci upiec jednego bakłażana i jedną paprykę (reszta składników: po prostu 1/2 podanych przeze mnie ilości).
Składniki
- 330g suchej fasoli albo 3 puszki fasoli (u mnie biała)
- 1kg dyni (u mnie hokkaido, może być też muscat albo piżmowa)
- 1 bakłażan
- 3 papryki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- do pieczenia warzyw po ⅓ łyżeczki: soli, słodkiej papryki, wędzonej papryki
- do sosu dyniowego po ⅔ łyżeczki: soli, pieprzu, wędzonej papryki, kurkumy, mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego), majeranku
- 1 szklanka (250ml) roślinnej śmietanki lub mleka roślinnego
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 5 łyżek oliwy lub oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- ½ pęczka natki pietruszki
- do podania: pieczywo albo 300g kaszy pęczak/bulgur/ryżu brązowego
Instrukcje
-
Jeśli samodzielnie gotujesz fasolę: namocz ją 12h, a następnie gotuj 1,5-2h do miękkości. Możesz użyć fasoli z puszki.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180st C. Dynię kroimy w półksiężyce. Blaszkę smarujemy oliwą/olejem i układamy dynię. Pieczemy 25 minut.
-
Upieczoną dynię przekładamy do dużej miski lub średniego garnka. Blendujemy na puree dyniowe.
-
Bakłażana i paprykę kroimy w większą kostkę. Blaszkę ponownie smarujemy olejem, rozkłądamy warzywa, posypujemy solą i wędzoną papryką. Pieczemy 25 minut.
-
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy. W dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy czosnek i przyprawy do sosu.
-
Na patelnię dodajemy puree dyniowe i wlewamy śmietankę/mleko, mieszamy. Dolewamy wodę/bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika.
-
Do sosu dyniowego wrzucamy fasolę (domowo gotowaną lub odcedzoną z puszki) oraz upieczonego bakłażana i paprykę, mieszamy. Kosztujemy i jeśli sos jest za słodki i za mało słony - dodajemy sosu sojowego.
-
Gulasz w sosie dyniowym podajemy z natką pietruszki, w towarzystwie pieczywa albo ugotowanej kaszy pęczak albo bulguru czy brązowego ryżu. Smacznego i na zdrowie!