Gulasz w sosie dyniowym

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

,

Sezon na rozgrzewające, otulające od środka jedzenie uważam za otwarty! Tym razem prezentuję Wam gulasz w sosie dyniowym, który jest fajną alternatywą dla sosu pomidorowego.

Zwróć proszę uwagę na to, że z podanych ilości przygotujesz aż 6-8 porcji dania. Możesz oczywiście przygotować danie z połowy składników, wówczas polecam Ci upiec jednego bakłażana i jedną paprykę (reszta składników: po prostu 1/2 podanych przeze mnie ilości).

Porcje 7-8
Czas przygotowania 75 min

Składniki

  • 330g suchej fasoli albo 3 puszki fasoli (u mnie biała)
  • 1kg dyni (u mnie hokkaido, może być też muscat albo piżmowa)
  • 1 bakłażan
  • 3 papryki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • do pieczenia warzyw po ⅓ łyżeczki: soli, słodkiej papryki, wędzonej papryki
  • do sosu dyniowego po ⅔ łyżeczki: soli, pieprzu, wędzonej papryki, kurkumy, mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego), majeranku
  • 1 szklanka (250ml) roślinnej śmietanki lub mleka roślinnego
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • do podania: pieczywo albo 300g kaszy pęczak/bulgur/ryżu brązowego

Instrukcje

  • Jeśli samodzielnie gotujesz fasolę: namocz ją 12h, a następnie gotuj 1,5-2h do miękkości. Możesz użyć fasoli z puszki.

    Gulasz w sosie dyniowym

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180st C. Dynię kroimy w półksiężyce. Blaszkę smarujemy oliwą/olejem i układamy dynię. Pieczemy 25 minut.

    Gulasz w sosie dyniowym

  • Upieczoną dynię przekładamy do dużej miski lub średniego garnka. Blendujemy na puree dyniowe.

    Gulasz w sosie dyniowym

  • Bakłażana i paprykę kroimy w większą kostkę. Blaszkę ponownie smarujemy olejem, rozkłądamy warzywa, posypujemy solą i wędzoną papryką. Pieczemy 25 minut.

    Gulasz w sosie dyniowym

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy. W dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy czosnek i przyprawy do sosu.

    Gulasz w sosie dyniowym

  • Na patelnię dodajemy puree dyniowe i wlewamy śmietankę/mleko, mieszamy. Dolewamy wodę/bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika.

    Gulasz w sosie dyniowym

  • Do sosu dyniowego wrzucamy fasolę (domowo gotowaną lub odcedzoną z puszki) oraz upieczonego bakłażana i paprykę, mieszamy. Kosztujemy i jeśli sos jest za słodki i za mało słony - dodajemy sosu sojowego.

    Gulasz w sosie dyniowym

  • Gulasz w sosie dyniowym podajemy z natką pietruszki, w towarzystwie pieczywa albo ugotowanej kaszy pęczak albo bulguru czy brązowego ryżu. Smacznego i na zdrowie!

    Gulasz w sosie dyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close