Ryż ze smażoną brukselką
Brukselkę da się lubić! Trzeba ją po prostu upiec lub usmażyć (zamiast gotowania) i okrasić odpowiednimi przyprawami, a przestanie być zmorą z dzieciństwa.
Ten przepis to pomysł na wegański obiad na bazie ryżu i soczewicy, z brukselką oraz marchewką. Danie jest dobrze przyprawione (nie ma mowy o smakowej nudzie!), oraz zbilansowane pod kątem wartości odżywczych. Smacznego!
Składniki
- 150g ryżu
- 80-100g czerwonej soczewicy (u mnie 83g, ⅙ standardowego 500g opakowania)
- 350-450g brukselki
- 1 większa marchewka
- 2-3 ząbki czosnku
- niewielki kawałek imbiru
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki syropu z agawy/klonowego (lub miodu)
- 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki tahini lub masła orzechowego (można pominąć)
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku albo gochugaru
- 4 łyżki oleju do smażenia
Instrukcje
-
Brukselkę myjemy i kroimy - większe brukselki na ćwiartki, mniejsze na połówki. Marchewkę obieramy w cienkie krótkie słupki. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Ryż i soczewicę gotujemy według instrukcji, ja gotowałam je po 12-14 minut.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy brukselkę i marchewkę. Smażymy 5-6 minut. Dolewamy ⅓ szklanki wody i smażymy jeszcze 4 minuty.
-
Warzywa zgarniamy ze środka patelni, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, smażymy 1 minutę. Mieszamy zawartość patelni.
-
Na patelnię dodajemy: syrop z agawy, tahini lub masło orzechowe (można pominąć), sos sojowy i ketchup. Mieszamy porządnie.
-
Dodajemy ugotowany ryż i soczewicę i mieszamy. Kosztujemy, w razie potrzeby, jeśli danie jest za mało słone - dodajemy sosu sojowego lub soli, albo jeśli lubimy ostre smaki - dodajemy ostrej papryki. Ja danie podałam delikatnie posypane sezamem. Smacznego!