Ryż ze smażoną brukselką

Kategorie specjalne

Brukselkę da się lubić! Trzeba ją po prostu upiec lub usmażyć (zamiast gotowania) i okrasić odpowiednimi przyprawami, a przestanie być zmorą z dzieciństwa.

Ten przepis to pomysł na wegański obiad na bazie ryżu i soczewicy, z brukselką oraz marchewką. Danie jest dobrze przyprawione (nie ma mowy o smakowej nudzie!), oraz zbilansowane pod kątem wartości odżywczych. Smacznego!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 150g ryżu
  • 80-100g czerwonej soczewicy (u mnie 83g, ⅙ standardowego 500g opakowania)
  • 350-450g brukselki
  • 1 większa marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • niewielki kawałek imbiru
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki syropu z agawy/klonowego (lub miodu)
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki tahini lub masła orzechowego (można pominąć)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku albo gochugaru
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Instrukcje

  • Brukselkę myjemy i kroimy - większe brukselki na ćwiartki, mniejsze na połówki. Marchewkę obieramy w cienkie krótkie słupki. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.

    Ryż ze smażoną brukselką

  • Ryż i soczewicę gotujemy według instrukcji, ja gotowałam je po 12-14 minut.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy brukselkę i marchewkę. Smażymy 5-6 minut. Dolewamy ⅓ szklanki wody i smażymy jeszcze 4 minuty.
  • Warzywa zgarniamy ze środka patelni, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, smażymy 1 minutę. Mieszamy zawartość patelni.
  • Na patelnię dodajemy: syrop z agawy, tahini lub masło orzechowe (można pominąć), sos sojowy i ketchup. Mieszamy porządnie.

    Ryż ze smażoną brukselką

  • Dodajemy ugotowany ryż i soczewicę i mieszamy. Kosztujemy, w razie potrzeby, jeśli danie jest za mało słone - dodajemy sosu sojowego lub soli, albo jeśli lubimy ostre smaki - dodajemy ostrej papryki. Ja danie podałam delikatnie posypane sezamem. Smacznego!

    Ryż ze smażoną brukselką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close