Wegański sposób na ziemniaczki

Składniki

Kategorie specjalne

Mój autorski sposób na ziemniaczki! Wegańskie, czyli bez masła czy śmietany, a jednak kremowe i z charakterem. Wszystko to za sprawą dodatku musztardy, oliwy i kurkumy. Warto posypać je koperkiem albo posiekanym szczypiorkiem.

I podawać z wegańskimi burgerami np. marchewkowymi albo buraczanymi, kotletami sojowy, tofu-kotletem, klopsami z ciecierzycy i kukurydzy, placuszkami z soczewicy, albo bardzo prosto – z fasolą jaś w przyprawach.

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • ok. 500g ziemniaków (wiosną-latem - polecam młode ziemniaczki)
  • ¼-⅓ pęczka koperku (jeśli nie lubisz - możesz użyć szczypiorku)
  • 1 łyżka musztardy (delikatesowa/kremska/sarepska/stołowa; może być dijon, jeśli lubisz ostrzejsze smaki; nie polecam francuskiej z całymi ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (albo wegańskiego majonezu)
  • ¼ łyżeczki (lub po prostu szczypta) kurkumy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Ziemniaki myjemy z ziemi (jeśli to potrzebne - szorujemy je przeznaczoną do tego szczotką). Młodych ziemniaków nie obieramy ze skórki, starsze można obrać. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki (takie “na raz” do buzi).
  • Wrzucamy ziemniaki do garnka, zalewamy wodą tak, aby sięgała ok. 2 cm ponad ziemniaki. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy gaz (do piątki w 9-stopniowej skali) i gotujemy pod przykryciem, z lekko zsuniętą pokrywką przez 12-25 minut. Czas będzie zależał od odmiany, wielkości kawałków, na jakie pokroiliśmy ziemniaki, tego czy są młode (te gotują się szybko) czy stare (gotują się długo) oraz tego, jak miękkie ziemniaki preferujemy.
  • Kiedy ziemniaki są odpowiednio miękkie, zdejmujemy garnek z palnika, odlewamy wodę (jeśli nie umiesz tego zrobić posługując się pokrywką i trzymając garnek ściereczką, odsącz po prostu ziemniaki na sitku, po czym przesyp z powrotem do garnka). Do gorących ziemniaków dodajemy łyżkę musztardy, 2 łyżki oliwy/majonezu, szczyptę kurkumy, sól i pieprz. Mieszamy porządnie tak, aby musztarda, oliwa i przyprawy wymieszały się z ziemniakami.
  • Na koniec do ziemniaków dodajemy umyty i posiekany koperek (albo szczypiorek). Takie ziemniaczki są idealnym dodatkiem do obiadu np. składającego się z wegańskiego burgera i sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close