udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klopsy ciecierzycowo-kukurydziane

Na początek astronomicznej wiosny, na Dzień bez mięsa, na weekend – urocze żółciutkie klopsy z ciecierzycy, kukurydzy i bułki tartej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 słoik ciecierzycy (czyli 400g ciecierzycy po odsączeniu z zalewy, może być też ugotowana ciecierzyca)
1 puszka kukurydzy (285g kukurydzy po odsączeniu z zalewy)
½ szklanki bułki tartej
2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć albo dać wędzoną paprykę w proszku)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki czarnuszki albo sezamu (można pominąć)
kilka łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)

Instrukcje

1
Ciecierzycę odcedź z zalewy, opłucz pod wodą z kranu, przesyp do większego naczynia do blendowania/średniej wielkości garnka. Kukurydzę także odcedź i opłucz, połowę kukurydzy dodaj do ciecierzycy, a drugą połowę zostaw.
2
Do naczynia/garnka z ciecierzycą i ½ kukurydzy dodaj przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, ew. ostrą paprykę, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny. Całość blendujemy blenderem ręcznym do gęstej masy, nie dążymy do tego, żeby była idealnie gładka.
3
Do masy dodajemy drugą połowę (niezblendowaną) kukurydzy, płatki drożdżowe (można pominąć), bułkę tartą i czarnuszkę/sezam (można pominąć). Masę mieszamy rękoma, przeciskamy ją przez ręce i ugniatamy przez 1-2 minuty. Masa będzie gęsta, ale nie powinna być sucha.
4
Za pomocą łyżeczki lub niewielkiej łyżki nabieramy porcje masy i lekko zwilżonymi rękoma toczymy małe kulki - klopsiki. Utoczone kulki kładziemy na talerzu lub desce do krojenia.
5
Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy utoczone klopsiki. Klopsiki smażymy przez 8-9 minut, co 2-3 minuty obracając na inną stronę.
6
Klopsiki podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i warzywami (np. brokułem, kalafiorem albo fasolką szparagową), sałatką lub surówką. Można je też zjadać w towarzystwie makaronu z sosem pomidorowym. Miłośnicy ketchupu i srirachy - sami wiecie, co zrobić, żeby doprawić klopsy po swojemu ;). Smacznego!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode