Myślę sobie, że chłodnik to super opcja na letni posiłek. Po pierwsze – jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Po drugie – zgodnie z nazwą, chłodzi, daje wytchnienie od gorąca, nawadnia. Po trzecie – jest raw, surowy i w ogóle bardzo zdrowy. Po czwarte – może być lekką przekąską między posiłkami, wytrawnym koktajlem, ale w towarzystwie dodatków i pajdy chleba zmienia się w pełnoprawny posiłek.
Ogórków teraz ci panie dostatek – w supermarkecie, na bazarku, a także w ogródku dziadka czy cioci. Skorzystajmy z nich i zblendujmy sobie wegańską wersję naszej narodowej letniej zupy!
Czas przygotowania
10 min
-
0,8-1kg ogórków (2-2,5 ogórka szklarniowego lub około 7-8 ogórków gruntowych)
-
1 pęczek pietruszki (alternatywnie można użyć podobnej ilości świeżych listków bazylii)
-
200-250ml mleczka kokosowego (½ dużej puszki lub 1 mała puszka)
-
1 szklanka nerkowców lub 4-5 łyżek masła orzechowego lub tahini (jeśli nie możesz jeść orzechów, użyj ¾ szklanki pestek słonecznika)
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki sosu sojowego
-
sok z ½ cytryny
-
¼-⅓ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu
-
¼-½ łyżeczki chilli w proszku, pieprzu cayenne lub płatków chilli (można pominąć lub dać zaledwie szczyptę)
-
opcjonalnie, do podania: listki mięty, plasterki ogórka, plasterki rzodkiewki lub rzodkiewka stara na tarce, pistacje, płatki migdałów, chlust mleczka kokosowego do dekoracji
-
Jeśli planujesz przyrządzenie chłodnika z wyprzedzeniem, a Twój blender nie należy do najmocniejszych - namocz przez noc lub kilka godzin orzechy nerkowca/pestki słonecznika. Nie jest to jednak konieczne jeśli używasz masła z orzechów, masz niezły blender lub więcej czasu na blendowanie.
-
Jeśli używamy większych ogórków gruntowych - kroimy je wzdłuż na ćwiartki, a następnie pociągnięciem noża odkrajamy pestki.
-
Ogórki (ze skórką) kroimy na mniejsze kawałki, kilka plasterków ogórka zostawiamy do dekoracji. Czosnek obieramy. Wyciskamy sok z cytryny. Od pęczka pietruszki odkrajamy najtwardsze łodyżki, zostawiamy listki i cieńsze łodyżki.
-
Wszystkie składniki chłodnika (2 łyżki mleczka kokosowego możesz zostawić do dekoracji) umieszczamy w naczyniu do blendowania, garnku lub misce i blendujemy (blenderem kielichowym lub ręcznym) do uzyskania aksamitnej konsystencji. Zajmie to 2-3 minuty.
-
Chłodnik schładzamy w lodówce przez przynajmniej 1,5-2h Przed podaniem posypujemy dodatkami/dekorujemy: miętą, plasterkami ogórka, plasterkami rzodkiewki lub rzodkiewką startą na tarce, pistacjami, płatkami migdałów, chlustem mleczka kokosowego. Smacznego!