Sos pomidorowy z soczewicą i warzywami
Osobiście uważam, że przepisów na proste, pełnowartościowe i pełne warzyw obiady nigdy dość. Dlatego podrzucam przepis może nie rewolucyjny, ale z dokładną instrukcją i jak zawsze – doprawiony od serca. Bo w mojej kuchni o niedoprawionym, płaskim smaku nie może być mowy ;).
Sos pomidorowy z soczewicą i warzywami świetnie smakuje zarówno z makaronem, kaszą (polecam zwłaszcza bulgur), jak i chlebem.
Składniki
- 700 ml passaty pomidorowej (duża butelka/słój)
- 170g czerwonej soczewicy (⅓ standardowego opakowania)
- 2 marchewki
- 3 papryki
- 200g szpinaku
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- po 1 łyżeczce: oregano, bazylii, papryki w proszku wędzonej lub słodkiej
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
- 4 łyżki oleju do smażenia
- do podania: 200g kaszy bulgur albo 400g makaronu albo pieczywo
Instrukcje
-
Soczewicę gotujemy 15 minut, uważając żeby się nie rozgotowała (i nie “rozpaćkała”). Jeśli sos będziemy jeść z kaszą bulgur lub makaronem - gotujemy jedno lub drugie.
-
Obraną cebulę kroimy w piórka, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Umyte warzywa kroimy- paprykę w kostkę, a marchew na cienkie plasterki.
-
Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dorzucamy marchewkę i smażymy 4 minuty mieszając. Dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy paprykę i czosnek, smażymy kolejne 4 minuty.
-
Na patelnię dodajemy przyprawy: pieprz ziołowy, oregano, bazylię,paprykę w proszku słodką lub wędzoną, sól i pierz, mieszamy. Wlewamy passatę pomidorową i zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i dusimy sos przez 4 minuty.
-
Dorzucamy umyty szpinak i mieszamy go z sosem do momentu aż liście lekko “zwiędną”. Do sosu dorzucamy ugotowaną soczewicę, mieszamy. Kosztujemy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy (solą, pieprzem czy ostrą papryką).
-
Sos pomidorowy z soczewicą i warzywami podajemy z chlebem, bulgurem lub makaronem. Smacznego!