Panierowane plastry kalarepy
Oryginalny, pyszny sposób przyrządzenia kalarepki. Pokrojona na plastry kalarepka smażona w wegańskiej panierce z przyprawami. Polecam!
Składniki
- 1 duża kalarepa (550-600g)
- ⅗ szklanki mąki z ciecierzycy albo soczewicy
- ⅗ szklanki wody
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki w proszku
- ½ szklanki bułki tartej
- kilka łyżek oleju do smażenia
- do podania: u mnie 150g kaszy bulgur, szczypiorek, olej, duży pomidor
Instrukcje
-
Kalarepę obieramy ze skórki, usuwamy ewentualne twarde części. Kalarepę kroimy na 0,5 cm plastry.
-
W misce o płaskim dnie mieszamy mąkę z ciecierzycy (lub soczewicy) z przyprawami i wodą. Mieszamy widelcem lub trzepaczką przez 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek. Do drugiego talerza o płaskim dnie wsypujemy bułkę tartą.
-
Plastry kalarepki zanurzamy do ciasta z mąki strączkowej, obtaczamy z obu stron, a następnie kładziemy na bułkę tartą i dociskamy. I tak ze wszystkimi plastrami.
-
Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oleju na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Kładziemy panierowane plastry kalarepki. Smażymy około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Ja smażyłam na dość dużej patelni na dwie tury, dolewając pomiędzy turami oleju.
-
Panierowane plastry kalarepki podałam z ugotowaną kaszą bulgur (którą wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem, oliwą, szczyptą kurkumy, soli i pieprzu) oraz pomidorem posypanym świeżo mielonym pieprzem. Można je oczywiście podać z ziemniaczkami, sałatką, albo nadziać nimi bułkę. Smacznego!