Panierowane plastry kalarepy

Oryginalny, pyszny sposób przyrządzenia kalarepki. Pokrojona na plastry kalarepka smażona w wegańskiej panierce z przyprawami. Polecam!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 1 duża kalarepa (550-600g)
  • ⅗ szklanki mąki z ciecierzycy albo soczewicy
  • ⅗ szklanki wody
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki w proszku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • do podania: u mnie 150g kaszy bulgur, szczypiorek, olej, duży pomidor

Instrukcje

  • Kalarepę obieramy ze skórki, usuwamy ewentualne twarde części. Kalarepę kroimy na 0,5 cm plastry.
  • W misce o płaskim dnie mieszamy mąkę z ciecierzycy (lub soczewicy) z przyprawami i wodą. Mieszamy widelcem lub trzepaczką przez 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek. Do drugiego talerza o płaskim dnie wsypujemy bułkę tartą.
  • Plastry kalarepki zanurzamy do ciasta z mąki strączkowej, obtaczamy z obu stron, a następnie kładziemy na bułkę tartą i dociskamy. I tak ze wszystkimi plastrami.
  • Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oleju na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Kładziemy panierowane plastry kalarepki. Smażymy około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Ja smażyłam na dość dużej patelni na dwie tury, dolewając pomiędzy turami oleju.

    Panierowane plastry kalarepy

  • Panierowane plastry kalarepki podałam z ugotowaną kaszą bulgur (którą wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem, oliwą, szczyptą kurkumy, soli i pieprzu) oraz pomidorem posypanym świeżo mielonym pieprzem. Można je oczywiście podać z ziemniaczkami, sałatką, albo nadziać nimi bułkę. Smacznego!

    Panierowane plastry kalarepy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close