Fasolka szparagowa i papryka w sosie sezamowo-cytrynowym

Podsmażona papryka i fasolka szparagowa skąpane w kremowym sosie sezamowo-cytrynowym.

W daniu tym znajdziemy cały wachlarz smaków: kwaskowaty, lekko gorzki, słony i słodki. Pasta sezamowa (tahini, z której przygotujemy sos) to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych – w tym białka – warto więc często po nią sięgać na diecie wegańskiej!

Porcje 3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 500g fasolki szparagowej
  • 2 większe papryki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego (można pominąć)
  • SOS SEZAMOWO-CYTRYNOWY:
  • 4 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sok z ½ cytryny
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego (można pominąć)
  • 2 łyżki wody
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • po ⅓ łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, kurkumy
  • opcjonalnie do podania: 1-2 łyżki sezamu, 1-2 plasterki cytryny
  • proponowany sposób zaserwowania: z ok. 700g ziemniaków

Instrukcje

  • Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy około 10 minut (max. 12-15 minut). Jeśli paprykę i fasolkę zamierzasz podać z ziemniakami czy kaszą - ugotuj je.
  • Paprykę przekrawamy wzdłuż, wyrzucamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie podłużne paski.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy). Wrzucamy paprykę i smażymy 6 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Do papryki dodajemy ugotowaną, odsączoną z wody fasolkę. Opcjonalnie możemy podlać warzywa 1 łyżką sosu sojowego. Mieszamy chwilę, tak aby fasolka nieco się przyrumieniła, po czym wyłączamy palnik.
  • W naczyniu do blendowania albo wysokim naczyniu umieszczamy: pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, wodę, przyprawy (sól, pieprz, słodką paprykę, kurkumę) i ewentualnie syrop klonowy (albo syrop z agawy lub cukier). Blendujemy na gładki sos (ja blenduję blenderem ręcznym).

    Fasolka szparagowa i papryka w sosie sezamowo-cytrynowym

  • Sosem zalewamy podsmażone paprykę i fasolkę, mieszamy. Przed podaniem proponuję warzywa w sezamowo-cytrynowym sosie posypać sezamem, można je dodatkowo ozdobić plasterkiem cytryny. Ja podałam je z gotowanymi w mundurkach młodymi ziemniakami. Smacznego!

    Fasolka szparagowa i papryka w sosie sezamowo-cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close