Ostra sałatka z mango

Kategorie specjalne

Jeśli masz pod ręką twarde awokado (które do guacamole jeszcze nie dojrzało) i jędrne mango (które na koktajl jest jeszcze za mało słodkie) – ta sałatka w stylu azjatyckim zrobi z nich orzeźwiające cudo.

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 mango - twarde, nie za bardzo dojrzałe
  • 1 awokado - twarde, nie za bardzo dojrzałe
  • 2 garści szpinaku, rukoli lub mieszanki sałat
  • 1 papryczka chilli
  • sok z 2 limonek
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub innego
  • 1 łyżka płynnego słodzika (u mnie syrop z agawy, pasuje też syrop klonowy, w ostateczności miód)
  • opcjonalnie: kawałek ogórka, pestki z ¼ granata i/lub sezam do posypania

Instrukcje

  • Mango, awokado, chilli i ewentualnie ogórka kroimy w paseczki.
  • Na dno miski wsypujemy liście szpinaku/sałat, na wierzch wysypujemy mango, awokado i ogórka.
  • Składniki sosu (sok z limonek, sos sojowy, olej, słodzik) mieszamy w miseczce i polewamy nim sałatkę.
  • Z wierzchu sałatkę posypujemy pestkami granata i/lub sezamem (jasnym lub czarnym).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close