Ostra sałatka z mango
Jeśli masz pod ręką twarde awokado (które do guacamole jeszcze nie dojrzało) i jędrne mango (które na koktajl jest jeszcze za mało słodkie) – ta sałatka w stylu azjatyckim zrobi z nich orzeźwiające cudo.
Składniki
- 1 mango - twarde, nie za bardzo dojrzałe
- 1 awokado - twarde, nie za bardzo dojrzałe
- 2 garści szpinaku, rukoli lub mieszanki sałat
- 1 papryczka chilli
- sok z 2 limonek
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego lub innego
- 1 łyżka płynnego słodzika (u mnie syrop z agawy, pasuje też syrop klonowy, w ostateczności miód)
- opcjonalnie: kawałek ogórka, pestki z ¼ granata i/lub sezam do posypania
Instrukcje
-
Mango, awokado, chilli i ewentualnie ogórka kroimy w paseczki.
-
Na dno miski wsypujemy liście szpinaku/sałat, na wierzch wysypujemy mango, awokado i ogórka.
-
Składniki sosu (sok z limonek, sos sojowy, olej, słodzik) mieszamy w miseczce i polewamy nim sałatkę.
-
Z wierzchu sałatkę posypujemy pestkami granata i/lub sezamem (jasnym lub czarnym).