Sałatka z czereśniami i awokado

Kategorie specjalne

W tej sałatce nie ma nudy – jest słodko-kwaśno (czereśnie i pomidory), kremowo (awokado i sos) i wyraziście (rukola). Uwielbiam sałatki z dodatkiem letnich owoców, więc polecam z całego serca!

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 250-300g czereśni
  • 1 awokado
  • 1 większy pomidor lub 2 mniejsze
  • 1/2 standardowego opakowania rukoli (50-60g)
  • 2 garści pestek słonecznika, pestek dyni, płatków migdałów lub nerkowców
  • Dressing:
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki (z około ½ owocu)
  • 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Przygotowujemy dressing. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki lub bardzo drobno kroimy. Składniki dressingu blendujemy przez 1 minutę (tak zrobiłam ja) lub ewentualnie mieszamy energicznie widelcem.
  • Czereśnie kroimy na połówki i wybieramy z nich pestki, pestki wyrzucamy.
  • Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy.
  • W miskach wykładamy rukolę, na nią awokado, pomidora, czereśnie. Posypujemy pestkami i polewamy sosem. Serwuj zaraz po przygotowaniu lub w przeciągu kilku godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close