W tej sałatce nie ma nudy – jest słodko-kwaśno (czereśnie i pomidory), kremowo (awokado i sos) i wyraziście (rukola). Uwielbiam sałatki z dodatkiem letnich owoców, więc polecam z całego serca!
Czas przygotowania
15 min
-
250-300g czereśni
-
1 awokado
-
1 większy pomidor lub 2 mniejsze
-
1/2 standardowego opakowania rukoli (50-60g)
-
2 garści pestek słonecznika, pestek dyni, płatków migdałów lub nerkowców
-
Dressing:
-
6 łyżek oliwy
-
3 łyżki soku z cytryny lub limonki (z około ½ owocu)
-
1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)
-
1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
-
1 ząbek czosnku
-
⅓ łyżeczki soli
-
⅓ łyżeczki pieprzu
-
Przygotowujemy dressing. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki lub bardzo drobno kroimy. Składniki dressingu blendujemy przez 1 minutę (tak zrobiłam ja) lub ewentualnie mieszamy energicznie widelcem.
-
Czereśnie kroimy na połówki i wybieramy z nich pestki, pestki wyrzucamy.
-
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy.
-
W miskach wykładamy rukolę, na nią awokado, pomidora, czereśnie. Posypujemy pestkami i polewamy sosem. Serwuj zaraz po przygotowaniu lub w przeciągu kilku godzin.