Sałatka z bobem i pomidorami

Kategorie specjalne

Mamy pełnię lata! Czyli najlepszą porę na kolorowe, soczyste, kipiące od witamin sałatki. Z tej okazji, oraz ponieważ bób wygląda do nas z każdego straganu, poleca się sałatka z bobem i pomidorami.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 3-4 duże garście sałaty (może być gotowy miks sałat lub szpinak, u mnie posiekana ½ małej główki sałaty lodowej)
  • 500-700g kg bobu świeżego (niełuskanego)
  • 400-500g pomidorów (u mnie koktajlowe, miks żółtych i czerwonych)
  • 2 papryki (u mnie żółte)
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów
  • 2 garście pestek dyni (można pominąć, można zastąpić innymi pestkami lub orzechami)
  • Sos:
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki (z około ½ owocu)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • W garnku zagotowujemy wodę na bób. Umyty, nieobrany bób wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy gaz, gotujemy około 12 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Umyte warzywa kroimy: sałatę na mniejsze kawałki (jeśli nie jest już krojona), pomidorki w zależności od rozmiaru na połówki (koktajlowe), ćwiartki (niewielkie pomidory) lub więcej części (większe pomidory), paprykę w paski. Pomidorki suszone kroimy na mniejsze cząstki (połówka pomidora na 2-3 części).
  • Ostudzony bób łuskamy z łupinek.
  • Składniki sosu blendujemy lub mieszamy energicznie trzepaczką - jeśli mieszamy, to czosnek przepuśćmy wcześniej przez praskę lub pomińmy.
  • W misce układamy sałatę, wyłuskany bób, pomidory, pomidorki suszone, paprykę. Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close