Jesienna sałatka cukinia-gruszka-orzechy włoskie
Sałatka skompletowana z jesiennych darów natury – gruszki z ogródka babci koleżanki, orzechy włoskie od mamy, cukinia kupiona za grosze na bazarku. Może i wy macie dostęp do takich dobroci? Rukola i sos z musztardą nadają sałatce nieco ostrości i charakteru. Ostatnio robię ją często na śniadania lub kolacje i Wam też polecam na smaczny i zdrowy posiłek. Wylizywanie miski w pełni dozwolone!
Składniki
- 1 niewielka cukinia (ok. 200-300g)
- 1 gruszka (ok. 200g)
- 2 garści orzechów włoskich (ok. 60g)
- 50-70g rukoli (polecam rukolę, a nie inne rodzaje sałat, bo rukola nada sałatce ostrości i charakteru)
- 1 łyżka oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- Sos:
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny (z około ⅓-½ owocu)
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
- 1 niewielki ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Instrukcje
-
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażymy mieszając przez 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia.
-
Gruszkę kroimy na ćwiartki, wykrawamy środek, a resztę kroimy w plasterki i na pół. Rukolę myjemy.
-
Składniki na sos blendujemy kilkanaście sekund do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
-
W miskach wykładamy: rukolę, podsmażoną cukinię, pokrojoną gruszkę, orzechy włoskie. Jeśli sałatkę jemy od razu - polewamy sosem. Jeśli sałatkę bierzemy na wynos lub jemy później - polejmy sosem dopiero przed spożyciem. Smacznego!