Jesienna sałatka cukinia-gruszka-orzechy włoskie

Kategorie specjalne

Sałatka skompletowana z jesiennych darów natury – gruszki z ogródka babci koleżanki, orzechy włoskie od mamy, cukinia kupiona za grosze na bazarku. Może i wy macie dostęp do takich dobroci? Rukola i sos z musztardą nadają sałatce nieco ostrości i charakteru. Ostatnio robię ją często na śniadania lub kolacje i Wam też polecam na smaczny i zdrowy posiłek. Wylizywanie miski w pełni dozwolone!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 1 niewielka cukinia (ok. 200-300g)
  • 1 gruszka (ok. 200g)
  • 2 garści orzechów włoskich (ok. 60g)
  • 50-70g rukoli (polecam rukolę, a nie inne rodzaje sałat, bo rukola nada sałatce ostrości i charakteru)
  • 1 łyżka oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • Sos:
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny (z około ⅓-½ owocu)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażymy mieszając przez 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia.
  • Gruszkę kroimy na ćwiartki, wykrawamy środek, a resztę kroimy w plasterki i na pół. Rukolę myjemy.
  • Składniki na sos blendujemy kilkanaście sekund do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
  • W miskach wykładamy: rukolę, podsmażoną cukinię, pokrojoną gruszkę, orzechy włoskie. Jeśli sałatkę jemy od razu - polewamy sosem. Jeśli sałatkę bierzemy na wynos lub jemy później - polejmy sosem dopiero przed spożyciem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close