Marchewka marynowana w soku z pomarańczy
Pyszna, soczysta, słodko-słono-kwaśna krótko marynowana marchew. Wyjątkowo apetyczny dodatek do kanapki, burgera, sałatki czy buddha bowl.
A jeśli szukasz innych pomysłów na chrupiące marynowane warzywa, sprawdź przepis na marynowaną białą rzodkiew, różowe rzodkiewki lub ogórki po azjatycku.
Składniki
- 2 średnie marchewki lub 1 duża
- ½ dużej pomarańczy albo 1 mniejsza pomarańcza (⅓ szklanki soku)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego/syropu z agawy/ ew. cukru trzcinowego
- opcjonalnie: 1 łyżka oleju sezamowego
Instrukcje
-
Marchewkę kroimy w paseczki za pomocą obieraczki do warzyw albo obieraczki typu julienne (jak u mnie) albo kroimy w inny sposób na bardzo cienkie paski lub talarki.
-
Składniki marynaty mieszamy: ok. ⅓ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (może być też kupny sok), 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżeczka syropu i opcjonalnie 1 łyżka oleju sezamowego. Paseczki marchewki umieszczamy w marynacie przelanej do miski i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W tym czasie warto kilkukrotnie przemieszać paseczki marchewki tak, aby każdy choć trochę czasu spędził zanurzony w marynacie.
-
Piklowane paseczki marchewki zjadamy na kanapce, w sałatce albo solo. Resztkę marynaty można użyć ponownie - ja wlałam ją do smażonego na patelni na łyżce oleju tofu i dodałam dodatkową łyżkę sosu sojowego.
Jak dlugo mozna przechowywac taka marchewke?
Cześć Ania! Kilka dni – 4-5 dni w lodówce :). Pozdrawiam!
Czy zamiast ryżowego można dać jabłkowy ? Pozdrawiam!
Cześć Ewa! Jak najbardziej :). Pozdrawiam!