udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biała rzodkiew marynowana na żółto

Marynowane plastry białej rzodkwi to pyszny dodatek na kanapkę albo do buddha bowl. Dzięki dodatkowi kurkumy rzodkiew zdobywa piękną, fluorescencyjną żółtą barwę!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 korzeń wielkiej białej rzodkwi (400-600g)
1 szklanka wody
⅔ szklanki octu jabłkowego/winnego/ryżowego
1 płaska łyżeczka kurkumy
3-4cm korzeń imbiru
2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu lub cukru
1,5 łyżeczki soli

Instrukcje

1
Przygotowujemy dwa czyste, średniej wielkości słoiki.
2
Rzodkiew myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie wkładamy do słoików. Słoiki można upchać plastrami rzodkwi bardzo ciasno.
3
Wodę zagotowujemy. Trzymając garnek z wodą wciąż na gazie, dodajemy kurkumę, obrany i pokrojony w plasterki imbir, syrop z agawy/klonowy/miód, sól oraz ocet, mieszamy.
4
Wodą z octem i przyprawami zalewamy rzodkiew w słoikach tak, aby marynata przykrywała rzodkiew.
5
Słoiki zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia. Rzodkiew jest gotowa do jedzenia na następny dzień. Słoiki przechowujemy w lodówce do kilku tygodni. Polecam wykończyć nią kanapkę - na zdjęciu poniżej moja kanapka z pesto z buraka, sałatą, marynowaną białą rzodkwią i marynowaną czerwoną cebulą.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode