Fasolka szparagowa z zasmażką – wegańska, zdrowsza wersja

Kategorie specjalne

Czy fasolki szparagowej z zasmażką można nie kochać? Dla mnie to smak dzieciństwa, a fasolka była jednym z niewielu warzyw (poza ziemniakami i kalafiorem, również z zasmażką), które zgadzałam się jeść jako dziecko. Bo muszę się przyznać, że byłam dzieckiem wyjątkowo wybrednym do jedzenia, i cała rodzina podejmowała nadludzkie wysiłki, żeby znaleźć potrawy, które byłam skłonna jeść.

Wracając do fasolki z zasmażką – przygotowanie jej wegańskiej, nieco zdrowszej i ciekawszej w smaku alternatywy to bułka z masłem (tyle że bez bułki i bez masła :)). Ja wcinam ją jako samodzielne danie na kolację lub podaję jako dodatek (np. do burgerów) na obiad.

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • ½ kg fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 2 łyżki mąki kokosowej* lub mielonego siemienia lnianego (bardziej polecam mąkę kokosową)
  • 2-3 łyżki oleju (u mnie kokosowy, może być też rzepakowy, słonecznikowy)
  • ½-1 łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Od fasolki szparagowej odcinamy końcówki. Zagotowujemy wodę w większym garnku (około 1,5l wody). Jeśli używamy zielonej fasolki i zależy nam, żeby zachowała intensywny kolor - do wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Do gotującej się wody wrzucamy opłukaną pod bieżącą wodą fasolkę. Gotujemy ją 8-15 minut do momentu, kiedy osiągnie preferowaną przez nas miękkość i odcedzamy na sitku.
  • Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali). Na patelnię wsypujemy mąkę kokosową lub siemię lniane oraz wszystkie przyprawy i prażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy olej i mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia. Zasmażka gotowa.
  • Fasolkę albo wsypujemy na patelnię i mieszamy z zasmażką albo wykładamy do miski/na talerze i polewamy zasmażką.

Komentarze:

  1. Dlaczego wyszło gorzkie?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Dominika! Mam dwa podejrzenia: 1) może to być kwestia fasolki samej w sobie – jakiej użyłaś, mrożonej czy świeżej? nie każda fasolka jest smaczna :/, 2) curry – niektórzy, zwłaszcza nieprzywykli do smaku curry, mogą wyczuwać w mieszance przypraw curry gorzki smak. Można wówczas albo użyć mniej curry, albo zastąpić je kurkumą albo w ogóle pominąć. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close