“Serowa” fasolka szparagowa w płatkach drożdżowych

To fasolka przygotowana w podobny sposób jak z bułką tartą, ale zamiast niej używamy płatków drożdżowych i uzyskujemy zupełnie inny smak i strukturę. Płatki drożdżowe topią się na ugotowanej, gorącej fasolce, oblepiając ją nieco „serową” zasmażką.

Taka fasolka świetnie spisze się w roli dodatku do obiadu, ale polecam też jeść ją z dojrzałym letnim pomidorem i kromką dobrego chleba z hummusem. Smacznego!

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 500g fasolki szparagowej
  • 5 łyżek płatków drożdżowych
  • po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, soli i pieprzu
  • 3 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
  • do podania np.: świeży pomidor, bazylia, chleb i hummus

Instrukcje

  • Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, fasolki przekrawamy na pół. Rozgrzewamy wodę do gotowania fasolki, wrzucamy i gotujemy około 10-15 minut, odcedzamy na sitku.

    “Serowa” fasolka szparagowa w płatkach drożdżowych

  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy odsączoną fasolkę, wsypujemy płatki drożdżowe, słodką paprykę, sól i pieprz, mieszamy przez 2 minuty.

    “Serowa” fasolka szparagowa w płatkach drożdżowych

  • Płatki drożdżowe się lekko stopią, pokryją fasolkę serowatą warstwą. Zdejmujemy z palnika.

    “Serowa” fasolka szparagowa w płatkach drożdżowych

  • Serwujemy do obiadu (np. ziemniaczkami, kaszą, wege burgerami, tofu) albo zjadamy z kromką dobrego chleba z hummusem i pomidorem.

    “Serowa” fasolka szparagowa w płatkach drożdżowych

Komentarze:

  1. Kondyska says:

    Obłędnie dobre! Dziekuję za fantastyczny zamiennik bułki tartej!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Miło mi to słyszeć! Rzeczywiście można to uznać za zamiennik bułki tartej, w dodatku o fajnych wartościach odżywczych :). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close