“Serowa” fasolka szparagowa w płatkach drożdżowych
To fasolka przygotowana w podobny sposób jak z bułką tartą, ale zamiast niej używamy płatków drożdżowych i uzyskujemy zupełnie inny smak i strukturę. Płatki drożdżowe topią się na ugotowanej, gorącej fasolce, oblepiając ją nieco „serową” zasmażką.
Taka fasolka świetnie spisze się w roli dodatku do obiadu, ale polecam też jeść ją z dojrzałym letnim pomidorem i kromką dobrego chleba z hummusem. Smacznego!
Składniki
- 500g fasolki szparagowej
- 5 łyżek płatków drożdżowych
- po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, soli i pieprzu
- 3 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
- do podania np.: świeży pomidor, bazylia, chleb i hummus
Instrukcje
-
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, fasolki przekrawamy na pół. Rozgrzewamy wodę do gotowania fasolki, wrzucamy i gotujemy około 10-15 minut, odcedzamy na sitku.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy odsączoną fasolkę, wsypujemy płatki drożdżowe, słodką paprykę, sól i pieprz, mieszamy przez 2 minuty.
-
Płatki drożdżowe się lekko stopią, pokryją fasolkę serowatą warstwą. Zdejmujemy z palnika.
-
Serwujemy do obiadu (np. ziemniaczkami, kaszą, wege burgerami, tofu) albo zjadamy z kromką dobrego chleba z hummusem i pomidorem.
Obłędnie dobre! Dziekuję za fantastyczny zamiennik bułki tartej!
Miło mi to słyszeć! Rzeczywiście można to uznać za zamiennik bułki tartej, w dodatku o fajnych wartościach odżywczych :). Pozdrawiam!
Wyszedł mi raczej sosik niż zasmażka (kiepsko odsączoną fasolka?),ale i tak boskie!!! Nie wiedziałam że płatki tak potrafią,zawsze wszystko tylko nimi posypywałam. Dziękuję,dziękuję!!
Cześć! Bardzo się cieszę, że Ci posmakowało i że przepis się przydał! 🙂 Można w takim razie powiedzieć, że płatki drożdżowe potrafią zaskoczyć. Ja je uwielbiam, i myślę że nieraz mnie jeszcze zaskoczą (w połączeniach/przydatności itd.). Pozdrawiam!