Makaron z cukinią i bobem
Dziś pomysł na wegański, letni makaron z zielonymi warzywami – bobem, cukinią i natką pietruszki. Mało roboty, a efekt jest naprawdę wdzięczny. Doprawiony skórką cytrynową, chili i czosnkiem. Jeśli chcesz, możesz go dodatkowo skąpać w oliwie. Smacznego!
Składniki
- 250-300g makaronu (u mnie spaghetti pełnoziarniste)
- 500g bobu
- 1 średnia cukinia (ok. 350-370g)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały lub ⅓ dużego pęczka natki pietruszki
- skórka i sok z ½ cytryny
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych (można zastąpić 3 łyżkami tahini + ¼ szklanki wody)
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, płatków chili (lub mielonego chili)
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia (+ ew. więcej oliwy do polania makaronu przed podaniem)
- 4 łyżki wody lub mleka roślinnego lub śmietanki roślinnej
Instrukcje
-
Bób myjemy na sitku i gotujemy: wrzucamy do wrzącej wody, ja zagotowałam 1l wody osolonej ½ łyżki soli i osłodzonej 1 łyżką cukru. Młody bób ugotuje się w 10-12 minut, starszy może wymagać 15-20 minut. Po 10 minutach wyłów jedno ziarno i sprawdź, czy jest już gotowy. Ugotowany bób odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia, a kiedy ostygnie - obieramy tj. wyłuskujemy ziarna bobu z łupinek.
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Kiedy bób stygnie, kroimy cebulę w kosteczkę, cukinię w cienkie półplasterki, a czosnek siekamy drobno. Na patelni na średniej mocy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Cebulę zgarniamy na bok patelni, dorzucamy cukinię, polewamy 2 łyżkami oliwy/oleju i smażymy 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Dodajemy sypkie przyprawy (sól, pieprz, chili, kurkumę). Do cukinii dodajemy wyłuskany bób i płatki drożdżowe, mieszamy. Dolewamy wodę lub mleko/śmietankę roślinną oraz sok z cytryny wraz ze startą skórką z cytryny, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki (odrobinę posiekanej natki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie całość. Jeśli chcesz, by sos był bardziej kremowy, dodaj: 2 łyżki tahini i dolej ¼ szklanki wody i wymieszaj, albo dodaj śmietankę roślinną.
-
Warzywa mieszamy z makaronem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz ewentualnie odrobiną płatków chili. Smacznego!
U mnie na patelni wylądowała też żółta papryka . Dodałam więcej mleka roślinnego, po 1/4 łyżeczki chili i pieprzu a i tak ogień w paszczy 🔥. Po za tym smakuje obłędnie.
Super, że doprawiasz na swój sposób – to są właśnie uroki gotowania i eksperymentowania, nawet na bazie konkretnego przepisu :). Bardzo się cieszę, że Ci smakuje!!! 🙂
Wspaniałe sezonowe połączenie smaków, jestem zachwycona, przyznam tylko, że dałam parmezan zamiast płatków, ponieważ nie jestem weganką i nie mam ich pod ręką. Ale mam zamiast kupić i włączyć do diety. Czy mogłabyś mi poradzić, na co zwrócić uwagę, żeby były dobre? Będę bardzo wdzięczna 😍
Dzień dobry! Miło mi słyszeć, że smakowało :). Mogę polecić płatki drożdżowe z Krukam (ja robię u nich zakupy internetowe, kupuję masła orzechowe z różnych orzechów, tahini, właśnie płatki drożdżowe, mąkę, bakalie, kasze, ryż), duże opakowanie w dobrej cenie. Wiem, że są też dostępne w Rossmannie, ale w wysokiej cenie i podobno mają mało intensywny smak. Można je też dostać podobno w Kauflandzie na półce ze „zdrową żywnością”, w dużych Auchan i Carrefourach. No i w sklepach z produktami bio/eko/dla cukrzyków. Ja używam ich zamiast parmezanu do posypywania makaronów w stylu włoskim (jak tofu-bolognese), ale też do domowego wegańskiego pesto (np. z natki pietruszki), posypywania pizzy, kanapek, kasz z warzywami. Są bogate w białko, minerały i witaminy z grupy B. Pozdrawiam! 🙂
Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
Bardzo fajne danie, dość nietypowe z powodu dodatku tahiny, o której nigdy bym nie pomyślała, żeby dodać, a rzeczywiście dała super kremowy efekt! Dzięki za przepis 🙂
Cześć! Bardzo miło mi to słyszeć :). Ja uwielbiam tahini i fakt faktem dodaję do różnych dań i na wytrawnie i na słodko. Ta goryczka i słodycz i tłustość zarazem są super :D. Pozdrawiam!