Kiedy świeże, dojrzałe pomidory stanowią już tylko wspomnienie lata, pora sięgnąć do czeluści kuchennych szafek po pomidory w puszce. I nie ma w tym żadnej ujmy, bo zimą pomidory z puszki to najlepsze pomidory, jakie dostaniemy. A przygotowane z nich leczo z papryką i bakłażanem rozgrzeje i nasyci.
Czas przygotowania
40 min
-
1 szklanka (około 200g) kaszy pęczak lub innej kaszy (gryczana, jaglana, bulgur) lub chleb
-
2 puszki pomidorów krojonych (łącznie 800g pomidorów) lub podobna ilość passaty pomidorowej
-
2 papryki (350-400g)
-
1 bakłażan (300-400g)
-
1 większa cebula lub 2 malutkie
-
1 łyżeczka cukru (można pominąć)
-
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
½ łyżeczki papryki ostrej w proszku (można dać mniej lub pominąć)
-
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich (lub samego oregano)
-
½ łyżeczki pieprzu
-
½ łyżeczki soli
-
2 łyżki oleju do smażenia
-
do podania: ⅓ pęczka pietruszki, listki kolendry
-
Kaszę gotujemy - pęczak około 30 minut, inne drobniejsze kasze zazwyczaj około koło 20 minut.
-
Cebulę kroimy w pióra, a paprykę i bakłażana na kwadratowe/prostokątne kawałki.
-
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez 3 minuty.
-
Na patelnię dorzucamy paprykę, mieszamy i smażymy 3 minuty. Dorzucamy bakłażana i smażymy 5 minut.
-
Dodajemy cukier i paprykę słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy zawartością patelni.
-
Wlewamy zawartość dwóch puszek pomidorów, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie (lub oregano). Zmniejszamy gaz (u mnie czwórka), patelnię można przykryć pokrywką, ale nie jest to konieczne. Dusimy przez 15 minut.
-
Próbujemy, jeśli papryka i bakłażan są jeszcze twarde, dusimy sos przez kolejne kilka minut.
-
Leczo podajemy z kaszą - wmieszaną w danie lub osobno - albo z chlebem. Danie posypujemy posiekanymi listkami pietruszki i/lub kolendry.