Purée ziemniaczane z brukselką i tofu-skwarkami

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Interesujące połączenie różnych konsystencji, struktur i smaków: kremowe puree ziemniaczane, jędrna smażona brukselka i umamiczne skwarki z tofu. Całość sezonowa, prosta do zrobienia i – jak zawsze u mnie – wegańska i zbilansowana!

Zapraszam na przepis :).

Porcje 2
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 400-500g ziemniaków
  • 4 łyżli oliwy lub 3 łyżki wegańskiego masła/margaryny
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietanki lub gęstej części mleczka kokosowego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 500g brukselki
  • ½ łyżeczki curry (można pominąć lub wymienić na pieprz ziołowy)
  • 1 kostka tofu wędzonego (180-200g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu (klonowego/z agawy/daktylowego) lub cukru
  • po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek lub koperek

Instrukcje

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy około 20-25 minut do miękkości.

    Purée ziemniaczane z brukselką i tofu-skwarkami

  • W międzyczasie brukselki myjemy, ewentualnie oczyszczamy z poczerniałych listków, kroimy na połówki lub ćwiartki. Tofu kroimy na cienkie plasterki.
  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy plasterki tofu, smażymy 3 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy 2 minuty. Najlepiej, aby każdy kawałek tofu był dobrze obsmażony z obu stron. Tofu posypujemy cukrem, wędzoną papryką i granulowanym czosnkiem, polewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze 2 minuty, mieszając co jakiś czas. Tofu-skwarki przesypujemy do miski.

    Purée ziemniaczane z brukselką i tofu-skwarkami

  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy brukselkę. Smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy przyprawę curry i mieszamy.

    Purée ziemniaczane z brukselką i tofu-skwarkami

  • Z ugotowanych ziemniaków odlewamy wodę. Do garnka z ziemniakami dodajemy oliwę (lub roślinne masło albo margarynę) i sól, opcjonalnie można dodać roślinną śmietanę. Ziemniaki za pomocą tłuczka rozgniatamy na purée.

    Purée ziemniaczane z brukselką i tofu-skwarkami

  • Na talerzach rozprowadzamy purée, na wierzch wykładamy usmażoną brukselkę i tofu-skwarki.

    Purée ziemniaczane z brukselką i tofu-skwarkami

  • Danie można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!

    Purée ziemniaczane z brukselką i tofu-skwarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close