Purée ziemniaczane z brukselką i tofu-skwarkami
Interesujące połączenie różnych konsystencji, struktur i smaków: kremowe puree ziemniaczane, jędrna smażona brukselka i umamiczne skwarki z tofu. Całość sezonowa, prosta do zrobienia i – jak zawsze u mnie – wegańska i zbilansowana!
Zapraszam na przepis :).
Składniki
- 400-500g ziemniaków
- 4 łyżli oliwy lub 3 łyżki wegańskiego masła/margaryny
- opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietanki lub gęstej części mleczka kokosowego
- ⅓ łyżeczki soli
- 500g brukselki
- ½ łyżeczki curry (można pominąć lub wymienić na pieprz ziołowy)
- 1 kostka tofu wędzonego (180-200g)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu (klonowego/z agawy/daktylowego) lub cukru
- po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, czosnku granulowanego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie: posiekany szczypiorek lub koperek
Instrukcje
-
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy około 20-25 minut do miękkości.
-
W międzyczasie brukselki myjemy, ewentualnie oczyszczamy z poczerniałych listków, kroimy na połówki lub ćwiartki. Tofu kroimy na cienkie plasterki.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy plasterki tofu, smażymy 3 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy 2 minuty. Najlepiej, aby każdy kawałek tofu był dobrze obsmażony z obu stron. Tofu posypujemy cukrem, wędzoną papryką i granulowanym czosnkiem, polewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze 2 minuty, mieszając co jakiś czas. Tofu-skwarki przesypujemy do miski.
-
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy brukselkę. Smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy przyprawę curry i mieszamy.
-
Z ugotowanych ziemniaków odlewamy wodę. Do garnka z ziemniakami dodajemy oliwę (lub roślinne masło albo margarynę) i sól, opcjonalnie można dodać roślinną śmietanę. Ziemniaki za pomocą tłuczka rozgniatamy na purée.
-
Na talerzach rozprowadzamy purée, na wierzch wykładamy usmażoną brukselkę i tofu-skwarki.
-
Danie można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!