Makaron azjatycki z botwinką i szparagami
Jeśli obawiasz się swoich kulinarnych zdolności i odstraszają Cię nazwy dalekowschodnich dań, uspokoję Cię – nigdy nie zdarzyło mi się przygotować niesmacznego makaronu w stylu stir-fry. Zasady są proste – makaron gotujemy i odstawiamy, a warzywa smażymy z dodatkiem podstawowych azjatyckich przypraw. Imbir, czosnek i chilli nadadzą daniu ostrości, sos sojowy – słoności, syrop klonowy lub z agawy lub cukier – słodkości, a ocet lub sok z cytryny – kwaskowatości.
Przygotowanie makaronów azjatyckich ma to do siebie, że często mycie i krojenie warzyw trwa dłużej, niż sam proces smażenia – nie inaczej jest w tym wypadku tego dania. Zanim sięgniecie po wok lub dużą patelnię i rozgrzejecie olej, aby stworzyć górę jedzenia z tego przepisu (4-5 porcji), przygotujcie wszystkie warzywa. Warzywa myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i zostawiamy na podorędziu na desce lub w miseczkach.
Do dzieła!
Składniki
- 300g makaronu gryczanego soba lub innego makaronu azjatyckiego
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek szparagów
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 pęczek szczypiorku
- 3-4 ząbki czosnku
- 4-5cm kawałek imbiru
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego oleju do smażenia
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub ewentualnie cukru trzcinowego
- 4 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego lub soku z cytryny
- ½-1 łyżeczki chilli w proszku lub płatków chilli
- do podania: sezam, pistacje, orzeszki ziemne lub nerkowce
Instrukcje
-
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją - ja makaron soba gotuję 2-3 minuty, po czym odcedzam i zalewam zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
-
Przygotowujemy warzywa. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (około ⅓ długości szparaga) i je wyrzucamy, pozostałą część kroimy na mniejsze kawałki. Od pęczków botwinki odcinamy buraczki, obieramy je i kroimy na bardzo drobne plasterki. Liście i łodygi botwinki dokładnie myjemy (lubi się w nich zbierać pył) i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę na mniejsze kawałki, szczypiorek siekamy.
-
Obieramy i ścieramy na drobnej tarce imbir oraz czosnek, odkładamy do miseczki na bok.
-
Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy 4 łyżki oleju i dodajemy buraczki. Smażymy 2 minuty mieszając. Ja przez cały czas smażenia trzymałam patelnię na siódemce w 9-stopniowej skali, można smażyć na wyższej temperaturze (np. ósemce w 9-stopniowej skali) i wówczas skrócić czas smażenia.
-
Na patelnię wrzucamy resztę warzyw - marchewkę, szparagi i paprykę. Dodajemy starty na drobnych oczkach tarki imbir czosnek. Smażymy 3 minuty mieszając.
-
Dodajemy pokrojone na kawałki łodygi i liście botwinki, mieszamy.
-
Dodajemy sos sojowy, syrop z agawy (lub klonowy lub cukier), chilli w proszku (lub płatki chilli) i ocet ryżowy (lub jabłkowy lub sok z cytryny). Smażymy 1-2 minuty mieszając.
-
Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowany makaron i posiekany szczypiorek, mieszamy.
-
Makaron dodajemy posypany sezamem, pistacjami lub innymi orzeszkami.