Bób i tofu w pomidorach
Składniki
- 500g bobu
- 1 kostka tofu wędzonego/naturalnego
- 500g świeżych pomidorów malinowych albo 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula czerwona lub żółta
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
- 2-3 łyżki oliwy
- do tofu po ⅓ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, soli
- do sosu pomidorowego po ½ łyżeczki: kminu rzymskiego, oregano, słodkiej papryki, soli, pieprzu, cukru
- do podania: pieczywo albo 200g kaszy bulgur/kuskusu perłowego, posiekany szczypiorek lub bazylia, ew. płatki drożdżowe do posypania
Instrukcje
-
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy opłukany bób. Młody bób na początku sezonu gotujemy 12-14 minut, a starszy pod koniec sezonu dłużej, 20 minut. Ugotowany bób przelewamy zimną wodą na sitku i studzimy.
-
Tofu kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy tofu i posypujemy je kurkumą, słodką papryką i solą. Smażymy 5 minut do zarumienienia.
-
W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, a pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
-
Tofu zsuwamy na boki patelni, a na środek wlewamy 1 łyżkę oliwy, wsypujemy cebulę i czosnek, smażymy je 3 minuty.
-
Po czym czasie dodajemy pomidory i wsypujemy przyprawy, mieszamy. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy nieco moc palnika i dusimy około 10 minut.
-
Ostudzony bób łuskamy. Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy z sosem. Wsypujemy bób i mieszamy, wyłączamy palnik.
-
Bób i tofu w pomidorach, posypane posiekanym szczypiorkiem lub bazylią (i opcjonalnie płatkami drożdżowymi), polecam zajadać z pajdą chleba, albo z bulgurem lub kuskusem perłowym. Smacznego i na zdrowie!