Bób i tofu w pomidorach

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Porcje 3-4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 500g bobu
  • 1 kostka tofu wędzonego/naturalnego
  • 500g świeżych pomidorów malinowych albo 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula czerwona lub żółta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • do tofu po ⅓ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, soli
  • do sosu pomidorowego po ½ łyżeczki: kminu rzymskiego, oregano, słodkiej papryki, soli, pieprzu, cukru
  • do podania: pieczywo albo 200g kaszy bulgur/kuskusu perłowego, posiekany szczypiorek lub bazylia, ew. płatki drożdżowe do posypania

Instrukcje

  • W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy opłukany bób. Młody bób na początku sezonu gotujemy 12-14 minut, a starszy pod koniec sezonu dłużej, 20 minut. Ugotowany bób przelewamy zimną wodą na sitku i studzimy.
  • Tofu kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy tofu i posypujemy je kurkumą, słodką papryką i solą. Smażymy 5 minut do zarumienienia.

    Bób i tofu w pomidorach

  • W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, a pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
  • Tofu zsuwamy na boki patelni, a na środek wlewamy 1 łyżkę oliwy, wsypujemy cebulę i czosnek, smażymy je 3 minuty.

    Bób i tofu w pomidorach

  • Po czym czasie dodajemy pomidory i wsypujemy przyprawy, mieszamy. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy nieco moc palnika i dusimy około 10 minut.

    Bób i tofu w pomidorach

  • Ostudzony bób łuskamy. Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy z sosem. Wsypujemy bób i mieszamy, wyłączamy palnik.

    Bób i tofu w pomidorach

  • Bób i tofu w pomidorach, posypane posiekanym szczypiorkiem lub bazylią (i opcjonalnie płatkami drożdżowymi), polecam zajadać z pajdą chleba, albo z bulgurem lub kuskusem perłowym. Smacznego i na zdrowie!

    Bób i tofu w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close