Szparagi w pomarańczowym sosie tahini
Zielone szparagi ze słodkawym, a zarazem kwaskowatym i lekko gorzkim, kremowym sosem z tahini i soku pomarańczowego. Cudowne kolory!
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 średnia pomarańcza - ½ do pokrojenia i ½ do sosu
- 1 łyżka sezamu
- ¼ łyżeczki płatków chili (można pominąć)
- Sos:
- 2 łyżki tahini
- sok z ½ pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny (albo 1 łyżka octu jabłkowego/ryżowego)
- 1 malutki ząbek czosnku albo ½ średniego
- po ¼ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy, ostrej papryki
Instrukcje
-
Szparagi myjemy i odcinamy ⅓ twardych końcówek (które wyrzucamy). Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy szparagi. Smażymy około 5-7 minut przekręcając je co jakiś czas, do delikatnego zarumienia.
-
W międzyczasie przygotowujemy sos. Wyciskamy sok z ½ pomarańczy i zblendujemy z 2 łyżkami tahini, 1 łyżką soku z pomarańczy (albo octem), czosnkiem i przyprawami (sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka) na gładki sos.
-
Sezam zarumieniamy na suchej patelni na średniej mocy palnika przez ok. 1 minutę.
-
Usmażone szparagi polewamy pomarańczowym sosem tahini, posypujemy podprażonym sezamem i ewentualnie płatkami chili. Dekorujemy plastrami pomarańczy. Smacznego!