Szparagi w pomarańczowym sosie tahini

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Zielone szparagi ze słodkawym, a zarazem kwaskowatym i lekko gorzkim, kremowym sosem z tahini i soku pomarańczowego. Cudowne kolory!

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia pomarańcza - ½ do pokrojenia i ½ do sosu
  • 1 łyżka sezamu
  • ¼ łyżeczki płatków chili (można pominąć)
  • Sos:
  • 2 łyżki tahini
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny (albo 1 łyżka octu jabłkowego/ryżowego)
  • 1 malutki ząbek czosnku albo ½ średniego
  • po ¼ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy, ostrej papryki

Instrukcje

  • Szparagi myjemy i odcinamy ⅓ twardych końcówek (które wyrzucamy). Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy szparagi. Smażymy około 5-7 minut przekręcając je co jakiś czas, do delikatnego zarumienia.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos. Wyciskamy sok z ½ pomarańczy i zblendujemy z 2 łyżkami tahini, 1 łyżką soku z pomarańczy (albo octem), czosnkiem i przyprawami (sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka) na gładki sos.
  • Sezam zarumieniamy na suchej patelni na średniej mocy palnika przez ok. 1 minutę.
  • Usmażone szparagi polewamy pomarańczowym sosem tahini, posypujemy podprażonym sezamem i ewentualnie płatkami chili. Dekorujemy plastrami pomarańczy. Smacznego!

    Szparagi w pomarańczowym sosie tahini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close