Curry z bakłażanem, papryką i ciecierzycą
Pyszne żółte curry z bakłażanem, papryką i ciecierzycą. Doprawiamy je samodzielnie od podstaw (bez użycia pasty curry), dzięki czemu ma złożony, głęboki i wyrazisty smak.
Polecam Ci też inne dania curry: najprostsze curry z tofu, wiosenne curry z botwinką, letnie curry z fasolką szparagową, (albo prostszą wersję z użyciem pasty curry), jesienne curry dyniowe, zimowe curry buraczane, albo słodkawe curry z batatem.
Składniki
- 250-300g ryżu
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 300-400g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika, albo samodzielnie ugotowane ok. 150g suchej cieciorki)
- 1 bakłażan (300-400g)
- 3 papryki (300-400g)
- 2 pomidory (ok. 200g) albo ½ puszki pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka (1 łyżka startego na tarce imbiru)
- 1 ostra papryczka (można pominąć)
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć i dać o ¼ łyżeczki więcej soli)
- 1 ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kolendry mielonej (lub w ziarenkach, utartej w moździerzu)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1 ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki soli
Instrukcje
-
Jeśli danie podajemy z ryżem - gotujemy ryż według instrukcji.
-
Przygotowujemy warzywa: bakłażana i papryki myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obraną cebulę kroimy w piórka. Obrane imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomidory kroimy w niewielką kostkę.
-
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju, wrzucamy ugotowaną i odsączoną (albo z puszki/słoika odsączoną z zalewy) ciecierzycę. Dodajemy przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki kuminu i ½ łyżeczki wędzonej papryki. Smażymy przez 3 minuty, po czym przesypujemy do miseczki i odkładamy na bok.
-
Na patelnię dolewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy pokrojonego bakłażana, smażymy 4 minuty mieszając. Dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę i paprykę, smażymy 4 minuty.
-
Ze środka patelni/woka zgarniamy na bok warzywa, robiąc miejsce. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek. Rozprowadzamy imbir i czosnek po oleju, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy: 1 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę kolendry mielonej, 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, , 1 łyżeczkę kurkumy, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku. Całość mieszamy.
-
Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i wrzucamy pokrojone pomidory oraz opcjonalnie przeciętą na pół papryczkę chili oraz liście kaffiru. Smażymy mieszając przez 2 minuty.
-
Wlewamy mleczko kokosowe, czekamy aż całość się zagotuje, zmniejszamy gaz (do czwórki) i gotujemy ok. 4 minuty. Solimy do smaku.
-
Curry bakłażanowo-paprykowe podajemy z podprażoną w przyprawach ciecierzycą oraz ryżem albo pieczywem (pitą, naanem itp.). Można je posypać nasionami czarnuszki i podać z natką pietruszki albo listkami świeżej kolendry.