udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curry z botwinką

Uwielbiam dania curry i uwielbiam botwinkę, więc to połączenie jest jakby… Idealne :).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200g suchego ryżu (u mnie brązowy, może być dowolny)

opcjonalnie: 125g zielonej soczewicy ALBO 1 puszka czerwonej fasoli

2 pęczki botwinki

1 spora cebula lub 2 mniejsze

1 puszka mleczka kokosowego (400ml)

korzeń imbiru długości kciuka (lub nieco mniejszy)

3 ząbki czosnku

½-¾ łyżeczki ostrej papryki/chili w proszku

1 łyżeczka przyprawy curry lub garam masala

1 łyżeczka mielonej kolendry lub kolendry w ziarenkach roztartej w moździerzu

1 łyżeczka kurkumy (można pominąć)

1 łyżeczka cukru trzcinowego, kokosowego lub białego

½ łyżeczki soli

2 łyżki sosu sojowego

4-5 listków kaffiru (mrożone albo suszone) ALBO 1 limonka/cytryna

4 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)

do podania, opcjonalnie: świeża kolendra lub listki pietruszki lub posiekany szczypiorek

Instrukcje

1

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, ja brązowy ryż gotowałam ok. 30 minut. Gotujemy też zieloną soczewicę (ok. 25-30 minut), jeśli jej używamy. W roli białkowego składnika dania można też użyć czerwonej fasoli z puszki – wówczas dodajemy ją pod koniec przygotowywania curry.

2

Cebulę kroimy w kostkę lub pióra. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3

Botwinkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą (w liściach i łodygach lubi zbierać się piasek). Jeśli botwinka ma buraczki – obieramy je. Jeśli buraczki są małe – po obraniu kroimy je w cienkie talarki, a jeśli są większe – po obraniu ścieramy je na tarce o większych oczkach. Łodygi i liście botwinki kroimy na małe kawałki. Zwracamy uwagę na to, żeby liście pokroić na tyle drobno, żeby wygodnie się się jadło.

4

Na patelni lub w woku na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy buraczki (pokrojone w drobne talarki lub starte na tarce), smażymy 3 minuty.

5

Ze środka patelni zgarniamy na boki cebulę i buraczki. Na środek wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone łodyżki botwinki, a następnie imbir i czosnek, mieszamy. Dodajemy wszystkie przyprawy (ostrą paprykę lub chilli, curry, kolendrę, kurkumę, cukier, sos sojowy, sól) oraz opcjonalnie liście kaffiru, mieszamy i smażymy 2 minuty.

6

Dodajemy pokrojone liście botwinki, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe, czekamy aż całość się zagotuje, po czym zmniejszamy moc palnika (do czwórki) i gotujemy przez 2-3 minuty. Jeśli używamy czerwonej fasoli z puszki – odsączamy ją z zalewy, opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, po czym wrzucamy do sosu.

7

Curry podajemy z ryżem (opcjonalnie wymieszanym z zieloną soczewicą). Danie można dodatkowo posypać świeżą zieleniną – kolendrą, pietruszką lub szczypiorkiem. Jeśli nie użyliśmy liści kaffiru, danie warto podać skropione sokiem z limonki lub cytryny (po ćwiartce limonki/cytryny na porcję).

Kategorie:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200g suchego ryżu (u mnie brązowy, może być dowolny)
opcjonalnie: 125g zielonej soczewicy ALBO 1 puszka czerwonej fasoli
2 pęczki botwinki
1 spora cebula lub 2 mniejsze
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
korzeń imbiru długości kciuka (lub nieco mniejszy)
3 ząbki czosnku
½-¾ łyżeczki ostrej papryki/chili w proszku
1 łyżeczka przyprawy curry lub garam masala
1 łyżeczka mielonej kolendry lub kolendry w ziarenkach roztartej w moździerzu
1 łyżeczka kurkumy (można pominąć)
1 łyżeczka cukru trzcinowego, kokosowego lub białego
½ łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
4-5 listków kaffiru (mrożone albo suszone) ALBO 1 limonka/cytryna
4 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
do podania, opcjonalnie: świeża kolendra lub listki pietruszki lub posiekany szczypiorek

Instrukcje

1
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, ja brązowy ryż gotowałam ok. 30 minut. Gotujemy też zieloną soczewicę (ok. 25-30 minut), jeśli jej używamy. W roli białkowego składnika dania można też użyć czerwonej fasoli z puszki - wówczas dodajemy ją pod koniec przygotowywania curry.
2
Cebulę kroimy w kostkę lub pióra. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3
Botwinkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą (w liściach i łodygach lubi zbierać się piasek). Jeśli botwinka ma buraczki - obieramy je. Jeśli buraczki są małe - po obraniu kroimy je w cienkie talarki, a jeśli są większe - po obraniu ścieramy je na tarce o większych oczkach. Łodygi i liście botwinki kroimy na małe kawałki. Zwracamy uwagę na to, żeby liście pokroić na tyle drobno, żeby wygodnie się się jadło.
4
Na patelni lub w woku na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy buraczki (pokrojone w drobne talarki lub starte na tarce), smażymy 3 minuty.
5
Ze środka patelni zgarniamy na boki cebulę i buraczki. Na środek wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone łodyżki botwinki, a następnie imbir i czosnek, mieszamy. Dodajemy wszystkie przyprawy (ostrą paprykę lub chilli, curry, kolendrę, kurkumę, cukier, sos sojowy, sól) oraz opcjonalnie liście kaffiru, mieszamy i smażymy 2 minuty.
6
Dodajemy pokrojone liście botwinki, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe, czekamy aż całość się zagotuje, po czym zmniejszamy moc palnika (do czwórki) i gotujemy przez 2-3 minuty. Jeśli używamy czerwonej fasoli z puszki - odsączamy ją z zalewy, opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, po czym wrzucamy do sosu.
7
Curry podajemy z ryżem (opcjonalnie wymieszanym z zieloną soczewicą). Danie można dodatkowo posypać świeżą zieleniną - kolendrą, pietruszką lub szczypiorkiem. Jeśli nie użyliśmy liści kaffiru, danie warto podać skropione sokiem z limonki lub cytryny (po ćwiartce limonki/cytryny na porcję).
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode