udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curry z botwinką

Curry z botwinką to jedno z moich ulubionych dań z wykorzystaniem botwinki. Smak buraka świetnie komponuje się ze słodyczą mleczka kokosowego oraz ze smakiem kolendry – zarówno jej nasionami, jak i świeżymi listkami. Do przyrządzenia tego curry nie potrzebujesz kupnej pasty curry – zrobimy ją sami z czosnku, imbiru, chilli oraz przypraw.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200g suchego ryżu
2 pęczki botwinki
1 spora cebula lub 2 mniejsze
1 puszka mleczka kokosowego (400g)
korzeń imbiru długości kciuka (lub nieco mniej, jeśli nie lubicie intensywnego smaku imbiru)
3 ząbki czosnku
½-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub płatków chilli (u mnie 1 łyżeczka płatków)
1 łyżeczka przyprawy curry lub garam masala
1 łyżeczka mielonej kolendry lub kolendry w ziarenkach roztartej w moździerzu
1 łyżeczka kurkumy (można pominąć)
1 łyżeczka cukru trzcinowego, kokosowego lub białego
½ łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
do podania: świeża kolendra lub listki pietruszki lub posiekany szczypiorek

Instrukcje

1
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.
2
Cebulę kroimy w kostkę lub pióra. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3
Botwinkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą (w liściach i łodygach lubi zbierać się piasek). Jeśli botwinka ma buraczki - obieramy je. Jeśli botwinka ma małe buraczki - po obraniu kroimy je w cienkie talarki, a jeśli ma większe buraczki - po obraniu ścieramy na tarce na większych oczkach. Łodygi i liście botwinki kroimy na małe kawałki. Zwracamy uwagę na to, żeby liście pokroić na tyle drobno, żeby wygodnie się się jadło.
4
Na patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty.
5
Dodajemy buraczki (pokrojone w drobne talarki lub starte na tarce). Smażymy 3 minuty.
6
Dodajemy imbir i czosnek, mieszamy.
7
Dodajemy wszystkie przyprawy (ostrą paprykę lub chilli, curry, kolendrę, kurkumę, cukier, sos sojowy, sól), mieszamy i smażymy 2 minuty.
8
Dodajemy pokrojone łodyżki i liście botwinki, smażymy 2-3 minuty.
9
Wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy, gotujemy 3 minuty.
10
Curry podajemy z ryżem oraz świeżą zieleniną - kolendrą (jak u mnie), pietruszką lub szczypiorkiem.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode