Pomidorowe spaghetti z fasolą i jarmużem

Alternatywa dla klasycznego spaghetti tofu bolognese, równie bogata w roślinne białko (za sprawą fasoli) i witamin (jarmuż), intensywnie pomidorowa. Słowem – danie proste, pełne smaku i oczywiście wegańskie. Wiem, że większość z nas lubi włoskie kluski, więc w razie pustki w głowie, co ugotować na obiad – po prostu sięgnijcie po ten przepis :).

Porcje 2-3
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 200g spaghetti (u mnie pełnoziarniste)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200-240g białej fasoli (¾-1 puszka lub ugotowana)
  • 100g jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula lub ½ większej
  • 4 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce: bazylii, oregano
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, wędzonej papryki
  • po ⅓ łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki w proszku
  • opcjonalnie: skórka otarta z ⅓ cytryny, 2 łyżki płatków drożdżowych

Instrukcje

  • Jarmuż myjemy, odrywamy twarde łodygi. Liście jarmużu “ugniatamy”/masujemy w dłoniach, dzięki czemu staną się delikatniejsze i bardziej soczyste. Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 1 łyżkę oliwy, wrzucamy jarmuż i dusimy przez 2 minuty. Pod koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, posypujemy szczyptą soli, a jeśli mamy - posypujemy także 1 łyżką płatków drożdżowych i mieszamy. Podsmażony jarmuż przekładamy do miseczki na bok.
  • Spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ja gotowałam około 10 minut.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Na patelni (nie musisz jej myć po smażeniu jarmużu) rozgrzewamy na średniej mocy palnika 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy kilkanaście sekund.
  • Na patelnię wlewamy pomidory krojone z puszki, doprowadzamy je do bulgotania, po czym zmniejszamy nieco moc palnika. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy (bazylię, oregano, pieprz ziołowy, wędzoną paprykę, ostrą paprykę w proszku, pieprz, sól). Sos gotujemy przez 5 minut, w tym czasie kawałki pomidorów się rozpadną, a przyprawy wtopią się w sos. Pod koniec dodajemy do sosu ugotowaną domowo albo puszkowaną (odsączoną, opłukaną na sitku pod bieżącą wodą) białą fasolę i mieszamy z sosem.
  • Na patelni łączymy sos z makaronem oraz podsmażonym wcześniej jarmużem. Serwując danie na talerzu warto posypać je jeszcze płatkami drożdżowymi (choć nie jest to konieczne). Smacznego!

    Pomidorowe spaghetti z fasolą i jarmużem

Komentarze:

  1. Rewelacyjne! Dziękuję!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cieszę się, że smakowało! 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close