Pajdy chleba z pieczonymi pomidorami

Składniki

Kategorie specjalne

Ten przepis to bardzo prosta propozycja na wykwintne domowe kanapki. Pokrojone pomidory polewamy mieszanką octu balsamicznego i cukru (możesz użyć gotowego, gęstego tzw. sosu/kremu balsamicznego), wsuwamy do mocno nagrzanego piekarnika i pozwalamy im się upiec. Podczas pieczenia plastry pomidorów odparują, skarmelizują się i nabiorą smaku umami. Tak przygotowane pomidory są bardzo aromatycznym, umamicznym dodatkiem na kanapkę – wystarczy im pajda chleba i hummus.

Polecam na kolację, zwłaszcza po ciężkim dniu.

A jeśli chcesz, możesz przy okazji upiec więcej pomidorów i paprykę i przyrządzić taką zupę. Papryki są także wyjątkowo wdzięcznym składnikiem do pieczenia, można je nadziać albo zrobić bliskowschodnią pastę z dodatkiem orzechów.

Jeśli szukasz innych pomysłów na pieczone dania, spróbuj pieczonych frytek z batata z sosem tahini, pieczonych „kanapek” z batata, a wiosną wsuń do piekarnika szparagi i rzodkiewki.

Porcje 2
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • 1/2 chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem (np. orkiszowy, owsiany, sycylijski z suszonymi pomidorami)
  • 4 pomidory (ok. 500g)
  • miska hummusu
  • ok. 4 łyżki sosu balsamicznego albo 2 łyżki octu balsamicznego + 1 łyżka syropu klonowego/z agawy/cukru trzcinowego
  • kilka łyżek oliwy
  • świeża kolendra lub bazylia
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony), ew. płatki chili

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy na 220°C (jeśli macie max. 200°C to też ok). Jeśli używamy octu i syropu/cukru, mieszamy je w miseczce.
  • Pomidory myjemy i kroimy w poprzek na plastry 0,7-1cm. Blachę smarujemy oliwą, wykładamy plastry pomidorów. Na każdy plaster pomidora wlewamy 1/2 łyżeczki sosu balsamicznego lub mieszanki octu balsamicznego i syropu/cukru.
  • Blachę z pomidorami wkładamy do piekarnika na około 30min. Pod koniec pomidory powinny być przyrumienione.
  • Pokrojony chleb z chrupiącą skórką (opcjonalnie można go delikatnie przygrillować w grillu elektrycznym albo wsunąć do piekarnika na innej blaszce na kilka minut, uwaga, żeby nie wysechł!) smarujemy hummusem albo innym ulubionym smarowidłem. Na wierzchu układamy podpieczone pomidory. Okraszamy taką ilością oliwy, pieprzu, soli (i ew. płatków chili) jaką lubimy. Dekorujemy listkami świeżej bazylii lub kolendry. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close