Indyjskie tofu w szpinaku
Pełne przypraw w stylu indyjskim, danie ze szpinakiem i tofu w rolach głównych. Polecam zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy użycie mrożonych warzyw ma większy sens, ze względu na wyższe ceny i mniejszą różnorodność dostępnych warzyw.
To danie jest wzorowane na wegańskiej wersji palak paneer. Niektórzy sos szpinakowy do palak paneer blendują na gładko, ja jednak wolę wyczuwalne liście szpinaku i niejednorodną fakturę.
Smacznego i na zdrowie!
Składniki
- 1,5-2 kostki tofu (naturalnego lub wędzone)
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach lub rozdrobnionego (450g)
- 1 pomidor
- 1 większa cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 łyżki masła z nerkowców lub z orzechów ziemnych lub ½-¾ szklanki mleczka/śmietanki kokosowej lub innej roślinnej (albo ½ szklanki namoczonych nerkowców zblendowanych z ½ szklanki wody)
- 5 łyżek oleju do smażenia
- do 1 łyżeczce: przyprawy curry lub garam masala (do obsmażenia tofu), kminu rzymskiego, garam masala (albo kolendry mielonej lub curry), kurkumy
- po ⅔ łyżeczki: soli, ostrej papryki/chili w proszku lub płatków chili
- ew. 1-2 łyżeczki suszonych liści kozieradki
- do podania: 250g ryżu (waga przed gotowaniem), ew. nasiona kopru włoskiego, świeża kolendra lub natka pietruszki
Instrukcje
-
Cebulę siekamy, pomidora kroimy w kostkę. Czosnek kroimy drobno, imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kosteczkę.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy tofu i smażymy 5 minut, do zarumienienia. Wsypujemy 1 łyżeczkę przyprawy curry lub garam masala (ja użyłam curry, dla koloru) i smażymy jeszcze 1 minutę. Przesypujemy tofu do miski.
-
Ryż gotujemy według instrukcji.
-
Na patelnię (tą po smażeniu tofu) wlewamy 3 łyżki oleju, rozgrzewamy, po czym wsypujemy cebulę i smażymy 4 minuty. Dodajemy czosnek i imbir i smażymy 1 minutę. Wsypujemy pomidora i smażymy 2-3 minuty. Wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, garam masala, kurkuma, sól, ostra papryka/chili) i smażymy 1 minutę.
-
Na patelnię dodajemy mrożony szpinak. Smażymy do rozmrożenia się szpinaku, przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszamy. Opcjonalnie dodajemy suszone liście kozieradki. Dodajemy masło z orzechów (ja użyłam z nerkowców) oraz ⅓ szklanki wody albo mleczko/śmietankę kokosową, mieszamy. Dusimy 2-3 minuty i w razie potrzeby dolewamy jeszcze ¼ szklanki wody, w zależności od preferowanej konsystencji.
-
Tofu wsypujemy do sosu szpinakowego i mieszamy.
-
Danie można posypać delikatnie ostrą lub słodką papryką, podajemy je z ryżem, ja ryż posypałam nasionami kopru włoskiego. Smacznego!