Wegańska tradycyjna zupa brokułowa

Kategorie specjalne

Wegańskie zupy nie muszą od razu być zupą krem z mleczkiem kokosowym. Mogą też przypominać zupy, które znamy z polskich stołów, pełne kawałków warzyw, zabielone. Tyle że w wersji wegańskiej śmietaną nie z mleka, a z nerkowców.

Może zechcecie taką zupkę ugotować dla babci i dziadka i poczęstować w ich styczniowe święto?

A po bulion odsyłam do tego przepisu.

Porcje 5-6
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 1 brokuł (ok. 500g)
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1l bulionu warzywnego (jeśli masz intensywny bulion, daj 750ml bulionu i 250ml wody)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ⅓-½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 7-10 listków laurowych
  • sok z ½ cytryny
  • 1 szklanka nerkowców (ok. 150g)
  • 1 szklanka wody
  • do podania: ½ pęczka koperku, ½ pęczka szczypiorku, opcjonalnie ostry sos (np. sriracha) lub chili w proszku

Instrukcje

  • Nerkowce wsypujemy do większego słoika lub miski i zalewamy szklanką gorącej wody. W dalszym kroku zrobimy z nich nerkowcową śmietanę.
  • Cebulę kroimy w kostkę, umyte i obrane marchewki w plasterki lub pół-plasterki, umyte i obrane ziemniaki w kostkę. Brokuła kroimy oddzielając różyczki od łodyg: różyczki kroimy na niewielkie kawałki, a od łodygi odkrajamy zewnętrzną twardą skórkę, a następnie kroimy je w plasterki.
  • W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju lub oliwy i wrzucamy cebulę. Zmniejszamy ogień (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) i podsmażamy cebulę przez 3 minuty. Dodajemy marchewki, podsmażamy mieszając przez kolejne 3 minuty.
  • Do garnka dodajemy pokrojone ziemniaki. Wlewamy bulion i dodajemy liście laurowe, pieprz, ½ łyżeczki soli, majeranek. Zagotowujemy, gotujemy 10 minut.
  • Do garnka dorzucamy plasterki brokuła, gotujemy 5 minut. Dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy kolejne 7 minut.
  • W międzyczasie nerkowce blendujemy z wodą, którymi były zalane, sokiem z cytryny i ½ łyżeczki soli aż do uzyskania gładkiej masy, przypominającej śmietanę.
  • Upewniamy się, że wszystkie warzywa (marchewki, ziemniaki, plasterki brokuła, różyczki brokuła) są wystarczająco miękkie. W razie potrzeby gotujemy kolejne kilka minut.
  • Kiedy warzywa są odpowiednio miękkie, do zupy wlewamy śmietankę z nerkowców i mieszamy do jej zabielenia.
  • Zupę podajemy posypaną świeżą zieleniną (koperkiem, szczypiorkiem), w razie potrzeby dosalamy do smaku, a jeśli lubimy ostrzejszy smak - dodajemy ostry sos lub posypujemy chili w proszku.

Komentarze:

  1. Jakże ja się cieszę że odkryłam ten blog😁 zrobiłam już z 7 potraw i wszystko było przepyszne, dodam również że mój mąż któremu zawsze brakuje mięsa mówi że smaczne i moje wybrzydzające dzieciaki zjadają wszystko i mówią że smaczne, jak teraz coś gotuję to córka pyta czy to z bloga od tej Pani, bo wie że będzie coś dobrego😁A wszystko zaczęło się od tej właśnie zupy, jest przepyszna😁Dziękuję serdecznie i pozdrawiam🥰

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Kasia! Jak miło mi to czytać, dziękuję za komentarz. Bardzo się cieszę, że moje przepisy są pomocne dla Ciebie i Twojej rodziny, apetyt męża i dzieci są dla mnie przemiłym dowodem uznania i akceptacji smaków kuchni roślinnej :). Bardzo gorąco Was pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close