udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bulion warzywny

Przepis na podstawowy, pełen aromatu bulion warzywny. Można go jeść z kluseczkami jak klasyczny rosół lub wykorzystać jako bazę do zupy czy risotto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 porcja włoszczyzny 500-700g (około: 2 marchewki, ½ selera, korzeń pietruszka, kawałek pora)
1 cebula
2-3 gałązki natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
2-3cm korzeń imbiru
5-7 liści laurowych
5-10 ziarenek ziela angielskiego
5-10 ziarenek jałowca
½ łyżeczki soli
2-4 łyżki sosu sojowego (przy większej ilości będzie ciemniejszy i bardziej słony)
2 łyżki oleju lub oliwy
2l wody (lub 2,5l, jeśli bulion będziemy gotować przez kilkanaście godzin)
opcjonalnie: garść suszonych grzybów

Instrukcje

1
Cebulę obieramy i kroimy na pół lub na cztery części. Cebulę opalamy na brązowo nad płomieniem gazu lub wkładamy do rozgrzanego suchego garnka (bez oleju), w którym będzie gotowany bulion i podpiekamy do momentu, kiedy nie zacznie uwalniać aromatu.
2
Marchew, selera, pietruszkę i pora myjemy dokładnie. Obieramy selera - oraz marchew i pietruszkę, jeśli nie chcemy gotować ich ze skórką (ja nie obieram). Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z cebulą i podpiekamy (wciąż bez oleju) mieszając przez 3-4 minuty, aż zbrązowieją i zaczną uwalniać aromat.
3
Do garnka dorzucamy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz obrany i pokrojony na plasterki korzeń imbiru. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (natkę pietruszki, przyprawy, sos sojowy oraz olej, opcjonalnie suszone grzyby). Zalewamy 2-2,5l wody.
4
Doprowadzamy do zagotowania wody, a następnie zmniejszamy gaz na mały (dwójka-trójka w 9-stopniowej skali) i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy co najmniej 2-4h. Bulion można też gotować na minimalnym gazie (jedynka-dwójka) przez kilkanaście godzin (ja często gotuję 10-12h) - powstały wywar będzie bardziej bogaty i aromatyczny. Bulion odcedzamy z warzyw i przypraw.
5
Bulion wykorzystujemy do zup, risotto, sosów. Można go mrozić w plastikowych butelkach lub szklanych słoikach (do słoików nie wlewamy bulionu do pełna, bo podczas zamarzania zwiększy objętość) lub przechowywać w wyparzonych, szklanych słojach w lodówce do 1-1,5 tygodnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode