udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupa marchewkowo-kokosowa

Nie ma to jak porządna, rozgrzewająca przyprawami zupka w zimie. Szczególnie, kiedy talerz z zupą wygląda na stole jak wielkie słońce!

Żeby łatwiej się zmobilizować do przyrządzenia zup i przyspieszyć proces ich przygotowania, polecam zrobić na zapas mnóstwo bulionu warzywnego (np. z tego przepisu) i zamrozić go w czystych, wyparzonych słoikach lub trzymać w lodówce do 2 tygodni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

700g marchwi
1-2 niewielkie ziemniaki (można pominąć)
1 cebula
1 puszka mleczka kokosowego
3 ząbki czosnku
4-5 cm korzeń imbiru (1 łyżka startego na tarce)
ok. 3 cm kawałek papryczki chili lub ⅓-½ chili w proszku
1 łyżeczka kurkumy (dla podkręcenia koloru, można pominąć)
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1l bulionu (może być 50%-50% bulion-woda)
do podania: czarnuszka, sezam, pieczywo, oliwa

Instrukcje

1
Warzywa kroimy: cebula w pióra, obrane marchew i ziemniaka w plasterki lub kostkę.
2
W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) olej, wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przyprawy, mieszamy.
3
Dodajemy pokrojone marchew i ziemniaka, mieszamy i dusimy przez 5 minut.
4
Wlewamy bulion (lub miks bulionu i wody), zagotowujemy. Gotujemy 15-20 min do miękkości warzyw (im drobniej pokrojone tym szybciej zmiękną).
5
Dodajemy mleczko kokosowe (3-4 łyżki stałej części mleczka można zostawić do dekoracji) i blendujemy.
6
Podajemy z łyżką mleczka kokosowego, posypaną czarnuszką lub sezamem, z pieczywem umoczonym w oliwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode