Zupa dyniowo-ziemniaczana z soczewicą

Danie

Kategorie specjalne

,

Idealna na jesienno-zimowe dni, sezonowa i tania w przygotowaniu zupa. Wegańska, ale z dodatkiem roślinnego źródła białka (soczewicy). Polecam cieplutko!

Porcje 5
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 1 mała dynia hokkaido (ok. 700g) lub ½-¾ większej
  • 2 ziemniaki (300g)
  • 1 marchewka (150g)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 170g-200g czerwonej soczewicy
  • 1l bulionu warzywnego (u mnie kupna pasta bulionowa warzywna + woda)
  • po ⅔ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, wędzonej lub ostrej papryki, kolendry mielonej
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju do smażenia (lub oliwy)
  • do podania: po 1 łyżce oliwy na każdą porcję, posiekana natka pietruszki, świeżo mielony pieprz

Instrukcje

  • Cebulę siekamy drobno. Ziemniaki (ja nie obierałam) kroimy w 0,5cm kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy podobnie jak ziemniaki. Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy i wyrzucamy pestki i wnętrze, resztę kroimy na paski i w 1-2cm kostkę. Czosnek siekamy drobno.

    Zupa dyniowo-ziemniaczana z soczewicą

  • Na dnie większego garnka rozgrzewamy na średniej mocy palnika 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dorzucamy marchewkę i i smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas.

    Zupa dyniowo-ziemniaczana z soczewicą

  • Do garnka wsypujemy ziemniaki i czosnek, smażymy 3 minut. Następnie dodajemy dynię i przyprawy. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy moc palnika i garnek przykrywamy. Gotujemy na małej mocy palnika przez 15 minut.

    Zupa dyniowo-ziemniaczana z soczewicą

  • Do zupy dorzucamy soczewicę, gotujemy 15 minut.

    Zupa dyniowo-ziemniaczana z soczewicą

  • Dwie-trzy chochle zupy przelewamy do naczynia blendera (ja używam ręcznego) i blendujemy na gładko. Zblendowaną zupę przelewamy z powrotem do garnka i mieszamy. Dzięki temu zabiegowi zupa będzie bardziej kremowa (a zarazem nie będzie zupą krem, tylko zupą z kawałkami warzyw).

    Zupa dyniowo-ziemniaczana z soczewicą

  • Podając zupę koniecznie polej ją oliwą, posyp natką pietruszki i opcjonalnie świeżo mielonym pieprzem. Ja podałam ją z chlebem z ziarnami. Smacznego i na zdrowie!

    Zupa dyniowo-ziemniaczana z soczewicą

Komentarze:

  1. Przepyszna !!!! 🥰 jak wszystkie przepisy, których spróbowałam od Warzywizm ❤️

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Bardzo miło mi to słyszeć! Dzięki, że piszesz <3! 🙂

  2. kolendra uzyta w przepisie to mielone ziarna czy liscie?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! W przepisie użyłam kolendry mielonej :). Pozdrawiam!

  3. Jaką konkretnie pastę bulionowa warto kupić?
    Pozdrawiam

    1. gosia Author says:

      Cześć Kasia! Ja kupuję Winiary – bulion warzywny w słoiczku, kupuję np. w dyskontach. Skład jest ok, skład wg mnie jest ok :).
      Pozdrawiam! Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close