Zupa pomidorowo-warzywna z fasolą
Wegańska zupa w sam raz na jesień lub zimę. Rozgrzewająca, doprawiona, sycąca, pełna warzyw i bogata w białko. Lubicie takie? 🙂
Składniki
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 500ml passaty pomidorowej lub 700g świeżych miękkich pomidorów
- 3 ziemniaki (ok. 300g)
- 1 większa marchewka
- 1 średnia cukinia lub 350-400g dyni
- 1 mała cebula lub ½ większej
- 2-3 ząbki czosnku
- 300-400g ugotowanej fasoli (gotową kupisz w puszkach albo plastikowych zgrzewanych opakowaniach)
- opcjonalnie: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 800ml bulionu warzywnego (u mnie 2 łyżki bulionu w paście plus woda)
- po ⅔ łyżeczki: wędzonej papryki, słodkiej papryki, majeranku, oregano, pieprzu ziołoego (lub mielonej kolendry)
- po ½ łyżeczki: soli (daj mniej jeśli masz słony bulion), pieprzu, ew. ostrej papryki w proszku (u mnie bez)
- 4 łyżki oliwy/oleju do smażenia
- do podania: posiekane listki od ¼ pęczka natki pietruszki
Instrukcje
-
Warzywa pokrój: cebulę posiekaj, czosnek posiekaj drobniutko, marchewkę pokrój w kosteczkę, ziemniaki w 1cm kostkę, cukinię w 1-2cm kostkę. Jeśli używasz (jak ja) świeżych pomidorów - odciągnij z nich skórkę (można je sparzyć, ja tego nie robiłam) i pokrój je w kostkę.
-
W 3-4l garnku rozgrzej na średniej mocy palnika 3 łyżki oleju do smażenia, wrzuć cebulę i smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę i smaż 5 minut.
-
Dolej 1 łyżkę oleju i wrzuć ziemniaki, smaż 3 minuty mieszając co jakiś czas. Wrzuć cukinię (lub dynię) i czosnek, smaż 2 minuty.
-
Dodaj passatę/krojone pomidory i wszystkie przypraw, wymieszaj. Wlej bulion (ja wlałam zimny), zagotuj, zmniejsz moc palnika i przykryj pokrywką. Gotuj 20 minut na niewielkim gazie, po czym sprawdź, czy marchewka i ziemniaki są odpowiednio miękkie.
-
Dodaj fasolę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Opcjonalnie dopraw solą/pieprzem/ostrą papryką, wymieszaj.
-
Smacznego!