Bulgur z warzywami

Przepis na wskroś „warzywizmowy” – pełen warzyw, bazujący na zdrowych węglowodanach, ze źródłami białka. I przyprawiony tak, by smak był bogaty i pełny. Polecam na obiad, kolację, do lunchboxa.

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 250g kaszy bulgur
  • 200-250g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka ciecierzycy lub ½ dużego słoika albo domowo ugotowana)
  • 3 marchewki
  • 1 duża papryka albo 2 mniejsze
  • 450-500g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • po 1 łyżeczce: curry, słodkiej papryki w proszku, pieprzu ziołowego, oregano
  • po ½ łyżeczki: pieprzu
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Instrukcje

  • Przygotowujemy fasolkę szparagową - świeżą myjemy i obcinamy końcówki, po czym gotujemy (około 12-15 minut), a mrożoną - gotujemy krócej, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Kaszę bulgur gotujemy około 15 minut.
  • Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w półpaseczki. Czosnek obieramy i siekamy.
  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy marchewkę i smażymy 3 minuty. Dorzucamy paprykę i smażymy 4 minuty. Wrzucamy czosnek, ciecierzycę, przyprawy i sos sojowy smażymy 1 minutę.

    Bulgur z warzywami

  • Na patelnię dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i masło orzechowe oraz ½ szklanki wody, mieszamy całość. Dodajemy płatki drożdżowe i kaszę bulgur i mieszamy. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i mieszamy.

    Bulgur z warzywami

  • Przygotowaną tak kaszę z warzywami można posypać np. świeżą bazylią lub szczypiorkiem. Smacznego!

    Bulgur z warzywami

Komentarze:

  1. Czy masło orzechowe jets bardzo wyczuwalne?

    1. gosia Author says:

      Cześć Agnieszka! Smak masła orzechowego jest wyczuwalny, ale nie dominujący dzięki temu, że są też inne przyprawy sypkie i sos sojowy, i warzywa. Możesz dać nieco mniej masła orzechowego (np. 1-2 łyżki) albo zastąpić je bardziej preferowanym składnikiem – np. tahini lub mleczkiem kokosowym czy śmietanką kokosową. Każdy z tych składników stworzy emulsję, i nada bardziej kremowej konsystencji :). Pozdrawiam!

  2. Można pominąć lub zamienić masło orzechowe? Joanna.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Asiu! Można pominąć masło orzechowe (wówczas możesz też pominąć dodatek wody). Albo można użyć tahini, masła z innych orzechów niż ziemne (np. nerkowce, migdały) ALBO dodać 3 łyżki mleczka kokosowego. Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close