Makaron z brokułem w sosie z masła orzechowego

Danie z kategorii kuchnia azjatycka-fusion. Pełne warzyw, ciecierzycy (źródło wegańskiego białka!) i złożonych smaków. Mamy tu imbir, czosnek, głęboki smak sosu sojowego i oleju sezamowego, przyprawę curry i ostrą paprykę, dodający słodyczy syrop z agawy i nadający kwaskowatość sok z cytryny. Całość wygląda i smakuje nieprzeciętnie.

Jeśli lubisz makarony w stylu azjatyckim, wypróbuj makaron z kalafiorem w orzechowym sosie, wiosenny stir-fry z botwinką i tofu, makaron z kimchi i tofu, makaron azjatycki z fasolką szparagową i papryką, albo makaron z fasolą pływający w sosie ze srirachy.

A może wolisz dania z ryżem i skusisz się na najprostsze wegańskie curry , ryż z brokułem, cukinią i tofu, albo poszperasz w kategorii dań curry?

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 300g makaronu (u mnie azjatycki udon) albo 300g ryżu
  • 1 głowa brokuła (500g)
  • 2 duże albo 3 mniejsze papryki
  • 1 słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy po odsączeniu z zalewy albo gotowana ciecierzyca, 400g wyjdzie po ugotowania ok. 170g ciecierzycy)
  • ½ dużej cebuli albo 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu w proszku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • Sos z masła orzechowego:
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • sok z 1 cytryny lub 1,5 limonki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (1 łyżka startego imbiru)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego (więcej sosu sojowego to bardziej słone danie)
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego albo cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego albo oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wody

Instrukcje

  • Jeśli używamy suchej ciecierzycy - namaczamy ją wcześniej 8h w wodzie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej, a potem gotujemy ok. 1h do miękkości. Jeśli mamy ciecierzycę ze słoika - odsączamy z zalewy (zalewy, czyli aquafaby można użyć do rozmaitych celów, jak zrobienie sosu, bezy, brownie itd.) i opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, umytego brokuła na malutkie różyczki (na raz do buzi), paprykę w kostkę.
  • Makaron lub ryż gotujemy zgodnie z instrukcją (ja makaron udon gotowałam 5 minut na niewielkim gazie).
  • Na patelni lub w woku rozgrzewamy (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 1 minutę. Wrzucamy brokuła, smażymy 5 minut. A następnie dodajemy paprykę i smażymy 5-7 minut do uzyskania preferowanej miękkości warzyw. Pod koniec przyprawiamy przyprawą curry, ostrą papryką i pieprzem, mieszamy.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos. W naczyniu do blendowania albo dużym wysokim słoiku umieszczamy: 4 łyżki masła orzechowego, sok z 1 cytryny lub 1,5 limonki, 2-3 ząbki czosnku, starty na drobnych oczkach tarki imbir (1 łyżka startego imbiru), 2-3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę syropu z agawy lub klonowego albo cukru, 2 łyżki oleju sezamowego albo oliwy z oliwek, ½ szklanki wody. Blendujemy do uzyskania gładkiego sosu.
  • W woku/na dużej patelni lub w dużym garnku/misce mieszamy ze sobą podsmażone warzywa, ugotowany makaron/ryż oraz sos z masła orzechowego. Nieco sosu możemy zachować i polać nim danie z wierzchu. Danie podajemy posypane sezamem i posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close