Fasolka szparagowa z zasmażką i bajerami
Kuchnia fusion czerpiąca z polskiej tradycji. Fasolka szparagowa z zasmażką z bułki tartej, wzbogacona w roślinne białko (ciecierzycę) i dosmaczacze (przyprawy, suszone pomidorki, szczypiorek. płatki drożdżowe).
Super opcja na szybką letnią kolację albo obiad – podaj ją wówczas z gotowanymi ziemniakami albo chlebem z hummusem.
Składniki
- 600g fasolki szparagowej
- 200-240g ugotowanej ciecierzycy (½ dużego słoika lub 1 puszka ciecierzycy)
- 4 czubate łyżki bułki tartej (40g) lub panko
- 50g masła wegańskiego/margaryny lub oleju/oliwy
- ½ łyżeczki soli
- po ⅓ łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu
- garść suszonych pomidorów z zalewy (⅓ standardowego słoika)
- ½ pęczka szczypiorku
- opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych, 1 łyżka sezamu lub 1 garść orzeszków ziemnych prażonych niesolonych albo innych orzechów/pestek
Instrukcje
-
Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki, strączki kroimy na połówki (krótsze będą łatwiejsze do jedzenia). W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy fasolkę i gotujemy 12 minut, sprawdzamy czy jest al dente i w razie potrzeby gotujemy jeszcze kilka minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
-
Patelnię rozgrzewamy na palniku na średniej mocy, wsypujemy bułkę tartą i prażymy przez 3 minuty, uważając żeby jej nie przypalić, a jedynie zarumienić.
-
Na patelnię wsypujemy sypkie przyprawy. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy masło/margarynę i mieszamy aż się roztopi. Jeśli zasmażka wyjdzie zbyt gęsta, można do niej dodać 1-2 łyżki wody.
-
Na patelnię dodajemy ciecierzycę i fasolkę szparagową, mieszamy. Na koniec dodajemy: posiekane suszone pomidorki, posiekany szczypiorek i opcjonalnie płatki drożdżowe i sezam albo posiekane orzechy.
-
Fasolkę szparagową z zasmażką i bajerami podajemy solo jako danie albo z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Smacznego!