Micha z kalafiorem i batatem
Prezentuję Wam kolejną michę, tym razem w barwach pomarańczowo-białych. Można ją wcinać odgrzaną w mikrofali, na ciepło, lub na zimno. Można zmieszać wszystkie składniki łącznie z sosem, a można wyjadać je po kolei lub maczać warzywa w sosie zagryzając kaszą. Można coś dodać lub podmienić. Słowem – pełna dowolność spożywania.
Składniki
- 250g kaszy bulgur (nieco ponad 1 szklanka kaszy przed ugotowaniem) lub podobna ilość kaszy jaglanej (2 woreczki) lub czerwonej soczewicy
- 1 niewielka główka kalafiora (ok. 1kg)
- 2 bataty (około 600-800g)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (około ½ małego słoiczka, 100g)
- 1-2 łyżki sosu tahini* lub masła z dowolnych orzechów lub 2-3 łyżki pestek słonecznika
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- ½-¾ łyżeczki ostrej papryki lub płatków chilli
- ½ łyżeczki mielonej kolendry lub kuminu (kminu rzymskiego)
- ¼ szklanki przegotowanej lub butelkowanej wody
- ½-¾ łyżeczki soli
- ½-¾ łyżeczki pieprzu
- kilka łyżek oleju do smażenia
- do podania (do wyboru): garść listków świeżej kolendry, ½ pęczka pietruszki, garść szpinaku, kiełki
Instrukcje
-
Zagotowujemy wodę na kaszę lub soczewicę i podczas przygotowania warzyw gotujemy ją według instrukcji. Ja kaszę bulgur gotowałam około 7 minut.
-
Bataty obieramy ze skórki i kroimy w ok. 1cm talarki, a następnie talarki w kostkę. Im drobniej pokroimy batata, tym szybciej zmięknie podczas smażenia lub pieczenia. Kalafiora myjemy i kroimy lub rwiemy na różyczki a następnie na mniejsze kawałki, na jeden raz do buzi.
-
Bataty i kalafiora możemy upiec (zalety: zdrowsza forma obróbki cieplnej, warzyw nie trzeba mieszać) lub usmażyć (zalety: nie trzeba rozgrzewać piekarnika). Jeśli wolimy upiec warzywa - rozgrzewamy piekarnik na 200°C. Na blaszce wykładamy bataty. Po 5 minutach od włożenia batatów na blaszkę dodajemy kalafiora. Warzywa posypujemy solą i pieprzem i polewamy 2 łyżkami oleju lub oliwy. Warzywa pieczemy przez kolejne 15 minut (około 20 minut od wsadzenia batatów) lub do uzyskania pożądanej miękkości.
-
Jeśli wolimy warzywa usmażyć - na patelni lub w woku na średnim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wsypujemy bataty. Po około 5 minutach dodajemy kolejną łyżkę oleju oraz wsypujemy kalafiora. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy mieszając przez 15-20 minut. Po tym czasie bataty i kalafior powinny zmięknąć, ale pozostać al dente. Patelnię można przykryć i wówczas zmniejszyć ogień (do piątki w 9-stopniowej skali) - warzywa zmiękną nieco szybciej niż przy smażeniu bez pokrywki. Co kilka minut odkrywamy pokrywkę, wypuszczając parę wodną i mieszamy warzywa.
-
Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy, sos tahini (lub masło orzechowe lub pestki słonecznika), wodę, przyprawę curry, ostrą paprykę lub chilli oraz mieloną kolendrę lub kumin blendujemy na sos.
-
Do misek lub pudełek wykładamy kaszę lub soczewicę oraz warzywa (zmieszane lub oddzielając je według rodzaju), polewamy sosem, posypujemy listkami świeżej kolendry lub pietruszki.