Kanapki ze szparagami i wegańskim serem

Składniki

,

Kategorie specjalne

Nieco grzeszne, tłuściutkie wegańskie sandwiche. Pomiędzy kromkami chleba szparagi i pomidory taplają się w wegańskim serze, majonezie i ostrej musztardzie.

A jeśli szukasz szybszych lub mniej wymagających jeśli chodzi o składniki przepisów na kanapki ze szparagami, polecam wiosenne kanapki ze szparagami i rzodkiewkami, albo efektowne tortilki.

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 średni pomidor
  • 6 dużych kromek chleba albo 8 mniejszych
  • 80-100g wegańskiego sera (u mnie Violife “Original flavour”)
  • 3 łyżki wegańskiego majonezu
  • 2 łyżki musztardy (u mnie dijon, może być sarepska)
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Instrukcje

  • Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (zazwyczaj w ok. ⅓ długości szparaga), końcówki wyrzucamy. Szparagi podsmażamy na patelni, na łyżce oleju do smażenia, na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez 5 minut, co jakiś czas przekręcamy, aby podsmażyły się z każdej strony.
  • Kromki chleba smarujemy musztardą, a potem majonezem. Następnie 3 kromki posypujemy startym na tarce wegańskim serem, na niego kładziemy szparagi i plasterki pomidora. Posypujemy ponownie startym serem i przykrywamy drugą kromką.
  • Złożone kanapki grillujemy w domowym grillu elektrycznym przez około 10 minut, opcjonalnie możemy je potem podsmażyć na 2 łyżkach oleju na patelni, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę. Jeśli nie masz grilla elektrycznego - podsmaż kanapki na 2 łyżkach oleju, koniecznie pod przykryciem, dbając aby chleb się nie spalił. Serwujemy gorące!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close