Kanapki ze szparagami i wegańskim serem
Nieco grzeszne, tłuściutkie wegańskie sandwiche. Pomiędzy kromkami chleba szparagi i pomidory taplają się w wegańskim serze, majonezie i ostrej musztardzie.
A jeśli szukasz szybszych lub mniej wymagających jeśli chodzi o składniki przepisów na kanapki ze szparagami, polecam wiosenne kanapki ze szparagami i rzodkiewkami, albo efektowne tortilki.
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 średni pomidor
- 6 dużych kromek chleba albo 8 mniejszych
- 80-100g wegańskiego sera (u mnie Violife “Original flavour”)
- 3 łyżki wegańskiego majonezu
- 2 łyżki musztardy (u mnie dijon, może być sarepska)
- 3 łyżki oleju do smażenia
Instrukcje
-
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (zazwyczaj w ok. ⅓ długości szparaga), końcówki wyrzucamy. Szparagi podsmażamy na patelni, na łyżce oleju do smażenia, na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez 5 minut, co jakiś czas przekręcamy, aby podsmażyły się z każdej strony.
-
Kromki chleba smarujemy musztardą, a potem majonezem. Następnie 3 kromki posypujemy startym na tarce wegańskim serem, na niego kładziemy szparagi i plasterki pomidora. Posypujemy ponownie startym serem i przykrywamy drugą kromką.
-
Złożone kanapki grillujemy w domowym grillu elektrycznym przez około 10 minut, opcjonalnie możemy je potem podsmażyć na 2 łyżkach oleju na patelni, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę. Jeśli nie masz grilla elektrycznego - podsmaż kanapki na 2 łyżkach oleju, koniecznie pod przykryciem, dbając aby chleb się nie spalił. Serwujemy gorące!