Pasta z natki pietruszki

Danie

Kategorie specjalne

Pasta-smarowidło do chleba bogata w witaminę C. Robi się w 5 minut, a składniki są tanie i łatwo je dostać w najbliższym sklepie.

Dla mnie to codzienna pasta, którą smaruję śniadaniowe kanapki. Na wierzch idą świeże warzywa: sałata, ogórek lub rzodkiewka, pomidor. Mam nadzieję, że posmakuje i wam!

Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 duży pęczek natki pietruszki (albo 2 małe)
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • po 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu, bazylii, oregano
  • 1/4 szklanki wody

Instrukcje

  • Od natki pietruszki odrywamy najtwardsze, dolne części łodygi (górne zostawiamy, zblendują się). Listki i drobne łodyżki myjemy.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku (pojemnik blendera ręcznego albo plastikowe pudełko po kiszonych ogórkach) i blendujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej pasty. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej wody.
  • Pastę wykorzystujemy jako smarowidło do chleba. Smacznego!

Komentarze:

  1. Odkryłam kilka dni temu tę stronę przez Instagrama. Ogromnie się cieszę, że są tutaj bardzo proste, szybkie i przede wszystkim bardzo zdrowe przepisy. Na początek zrobiłam pesto z pietruszki, wyszło rewelacyjne ! Kolejnym razem zrobię bób z ziemniakami 😊
    Pozdrawiam serdecznie !

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Joasiu! Bardzo się cieszę, że pierwszy wypróbowany przepis się spodobał, i cieszę się, że masz więcej planów wspólnego gotowania! 🙂 Pozdrawiam cieplutko! Gosia

  2. Dziś zrobiłam pastę z pietruszki, przepyszna, dodałam nie tylko słonecznik, ale również migdały i orzechy włoskie,. Pasta zaje…sta, Polecam.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Rzeczywiście dodatek orzechów działa tylko na plus smakowo (i odżywczo). Miło mi to słyszeć, pozdrawiam! <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close