Pasta z natki pietruszki
Pasta-smarowidło do chleba bogata w witaminę C. Robi się w 5 minut, a składniki są tanie i łatwo je dostać w najbliższym sklepie.
Dla mnie to codzienna pasta, którą smaruję śniadaniowe kanapki. Na wierzch idą świeże warzywa: sałata, ogórek lub rzodkiewka, pomidor. Mam nadzieję, że posmakuje i wam!
Składniki
- 1 duży pęczek natki pietruszki (albo 2 małe)
- 1 szklanka pestek słonecznika
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
- po 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu, bazylii, oregano
- 1/4 szklanki wody
Instrukcje
-
Od natki pietruszki odrywamy najtwardsze, dolne części łodygi (górne zostawiamy, zblendują się). Listki i drobne łodyżki myjemy.
-
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku (pojemnik blendera ręcznego albo plastikowe pudełko po kiszonych ogórkach) i blendujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej pasty. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej wody.
-
Pastę wykorzystujemy jako smarowidło do chleba. Smacznego!
Odkryłam kilka dni temu tę stronę przez Instagrama. Ogromnie się cieszę, że są tutaj bardzo proste, szybkie i przede wszystkim bardzo zdrowe przepisy. Na początek zrobiłam pesto z pietruszki, wyszło rewelacyjne ! Kolejnym razem zrobię bób z ziemniakami 😊
Pozdrawiam serdecznie !
Cześć Joasiu! Bardzo się cieszę, że pierwszy wypróbowany przepis się spodobał, i cieszę się, że masz więcej planów wspólnego gotowania! 🙂 Pozdrawiam cieplutko! Gosia
Dziś zrobiłam pastę z pietruszki, przepyszna, dodałam nie tylko słonecznik, ale również migdały i orzechy włoskie,. Pasta zaje…sta, Polecam.
Rzeczywiście dodatek orzechów działa tylko na plus smakowo (i odżywczo). Miło mi to słyszeć, pozdrawiam! <3