Kanapki z aromatycznymi boczniakami
Nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację? Z boczniakiem żadnej kanapce nie grozi nuda. Sekret tkwi w stworzeniu aromatycznej marynaty i przyprażeniu boczniaków na patelni. Do dzieła!
Składniki
- 250g boczniaków
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego/jabłkowego/winnego
- 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy/cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego lub innego dowolnego
- 1 łyżeczka sosu z ostrymi papryczkami np. sirarcha, sambal oelek, harissa (można zastąpić koncentratem pomidorowym lub ketchupem + szczyptą ostrej papryki w proszku)
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (jeśli nie masz - użyj słodkiej papryki w proszku)
- kilka kromek lub bułek
- pasta do posmarowania pieczywa np. hummus, fava, pesto
- kilka liści sałaty
- garść posiekanego szczypiorku lub kilka listków kolendry
Instrukcje
-
Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.
-
Składniki marynaty: sos sojowy, ocet, syrop, olej, ostry sos, wędzoną paprykę mieszamy w miseczce.
-
Boczniaki umieszczamy w misce i pokrywamy marynatą.
-
Rozgrzewamy na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) patelnię bez oleju. Jeśli masz patelnię grillową - koniecznie jej użyj, ja nie posiadam.
-
Na patelnię wykładamy boczniaki. Jeśli na dnie miski została resztka marynaty - nie wlewaj jej od razu na patelnię, wlej w połowie smażenia. Boczniaki smażymy 7-10 minut, w połowie przewracamy na drugą stronę. Boczniaki są gotowe, kiedy są przyrumienione, a sos odparuje.
-
Pieczywo smarujemy (u mnie hummusem), wykładamy liście sałaty, a na nie boczniaki, posypujemy skrojonym szczypiorkiem. Smacznego!