Jesienny bowl z figą i dynią
Wegański bowl z typowo jesiennymi składnikami – figami i pieczoną dynią. W roli roślinnego źródła białka – tofu, do tego ryż i okrasa w postaci tahini i sezamu.
Składniki
- ½ średniej upieczonej dyni hokkaido (500-600g)
- 2-3 figi
- 1 kostka wędzonego tofu (180g)
- 100-150g ryżu, bulguru lub komosy ryżowej
- 2 garści rukoli
- 1 łyżka sosu sojowego albo octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, kurkumy, ew. ostrej papryki w proszku
- 2-3 łyżki tahini
- 1 łyżka sezamu
Instrukcje
-
Dynię pieczemy przy okazji innych wypieków przez około 30 minut w 190*C. Upieczoną dynię można schować do lodówki i zużyć do bowla na następny dzień.
-
Ryż gotujemy (około 12 minut).
-
Tofu kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju przez 2 minuty, pod koniec dodajemy sos sojowy lub ocet balsamiczny, przesypujemy do miseczki. Dynię kroimy na kawałki. Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy dynię, podsmażamy chwilę i posypujemy przyprawami, smażymy 1 minutę.
-
W miskach rozkładany: ugotowany ryż, podsmażone tofu, podsmażoną dynię, rukolę, pokrojone na ćwiartki figi. Polewamy tahini, ewentualnie posypujemy sezamem.z Smacznego i na zdrowie!