Jesienny bowl z figą i dynią

Składniki

, , , , ,

Kategorie specjalne

Wegański bowl z typowo jesiennymi składnikami – figami i pieczoną dynią. W roli roślinnego źródła białka – tofu, do tego ryż i okrasa w postaci tahini i sezamu.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 40 min min

Składniki

  • ½ średniej upieczonej dyni hokkaido (500-600g)
  • 2-3 figi
  • 1 kostka wędzonego tofu (180g)
  • 100-150g ryżu, bulguru lub komosy ryżowej
  • 2 garści rukoli
  • 1 łyżka sosu sojowego albo octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, kurkumy, ew. ostrej papryki w proszku
  • 2-3 łyżki tahini
  • 1 łyżka sezamu

Instrukcje

  • Dynię pieczemy przy okazji innych wypieków przez około 30 minut w 190*C. Upieczoną dynię można schować do lodówki i zużyć do bowla na następny dzień.
  • Ryż gotujemy (około 12 minut).
  • Tofu kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju przez 2 minuty, pod koniec dodajemy sos sojowy lub ocet balsamiczny, przesypujemy do miseczki. Dynię kroimy na kawałki. Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy dynię, podsmażamy chwilę i posypujemy przyprawami, smażymy 1 minutę.
  • W miskach rozkładany: ugotowany ryż, podsmażone tofu, podsmażoną dynię, rukolę, pokrojone na ćwiartki figi. Polewamy tahini, ewentualnie posypujemy sezamem.z Smacznego i na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close