Nieskończenie zielone ziemniaczki z bobem

Zieleń wypływa z tego dania i bije po oczach! Jeśli chcesz poczuć pełnię lata, polecam ten przepis na wyjątkowo zdrową wersję sałatki ziemniaczanej.
Składniki
- 500-600g młodych ziemniaków
- 500-700g bobu
- 3 ogórki gruntowe świeże lub małosolne
- 1 średni pęczek koperku
- 150g wegańskiego jogurtu naturalnego, najlepiej kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓ cytryny)
- 2 łyżki oliwy
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
Instrukcje
-
Ziemniaczki myjemy i (bez obierania) kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości, ok. 15-18 minut.
-
Bób myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (ok. 10 minut lub nieco dłużej, w zależności od tego, czy lubimy al dente czy bardziej miękki). Przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu obieramy z łupinek - palcami lub podważając małym ostrym nożykiem.
-
Ogórki kroimy w kosteczkę.
-
Przygotowujemy sos koperkowy: blendujemy (blenderem ręcznym albo w małym blenderze kielichowym) jogurt kokosowy, umyty koperek (¼ pęczka odłóż do posiekania i dekoracji dania przed podaniem), ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól na gładki sos.
-
Ziemniaczki, bób i ogórki mieszamy z sosem koperkowym. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego i na zdrowie!