Nieskończenie zielone ziemniaczki z bobem

Kategorie specjalne

,

Zieleń wypływa z tego dania i bije po oczach! Jeśli chcesz poczuć pełnię lata, polecam ten przepis na wyjątkowo zdrową wersję sałatki ziemniaczanej.

Porcje 2-3
Cook Time 30 mins

Składniki

  • 500-600g młodych ziemniaków
  • 500-700g bobu
  • 3 ogórki gruntowe świeże lub małosolne
  • 1 średni pęczek koperku
  • 150g wegańskiego jogurtu naturalnego, najlepiej kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓ cytryny)
  • 2 łyżki oliwy
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu

Instrukcje

  • Ziemniaczki myjemy i (bez obierania) kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości, ok. 15-18 minut.

    Nieskończenie zielone ziemniaczki z bobem

  • Bób myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (ok. 10 minut lub nieco dłużej, w zależności od tego, czy lubimy al dente czy bardziej miękki). Przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu obieramy z łupinek - palcami lub podważając małym ostrym nożykiem.

    Nieskończenie zielone ziemniaczki z bobem

  • Ogórki kroimy w kosteczkę.

    Nieskończenie zielone ziemniaczki z bobem

  • Przygotowujemy sos koperkowy: blendujemy (blenderem ręcznym albo w małym blenderze kielichowym) jogurt kokosowy, umyty koperek (¼ pęczka odłóż do posiekania i dekoracji dania przed podaniem), ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól na gładki sos.

    Nieskończenie zielone ziemniaczki z bobem

  • Ziemniaczki, bób i ogórki mieszamy z sosem koperkowym. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego i na zdrowie!

    Nieskończenie zielone ziemniaczki z bobem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close