Ryż z brokułem, marchewką i tofu

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

,

Szamka w azjatyckim klimacie z prostych składników. W sam raz la zabieganych i dla początkujących kucharzy ?!

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200g ryżu
  • 2 kostki tofu
  • 1 główka brokuła (500g)
  • 2 większe marchewki (ok. 300g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości dużego palca
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 3 łyżeczki czarnuszki ALBO sezamu (białego albo czarnego)
  • opcjonalnie: szczypta (max. ⅓ łyżeczki) ostrej papryki, szczypta słodkiej papryki, szczypta kurkumy

Instrukcje

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. W międzyczasie myjemy i przygotowujemy warzywa i tofu. Brokuła kroimy na malutkie różyczki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy pokrojone drobno różyczki brokuła i słupki marchewki. Smażymy 7 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Robimy miejsce na środku patelni, przesuwając warzywa na boki. Wlewamy dodatkowe 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu. Smażymy mieszając 3 minuty.
  • Na patelnię wrzucamy starte czosnek i imbir, mieszamy. Wlewamy sos sojowy, 6-7 łyżek wody i masło orzechowe. Mieszamy. Jeśli używamy opcjonalnych przypraw, dodajemy je teraz na patelnię (ostra papryka dla dodania ostrości, kurkuma i słodka papryka dla dodania koloru).
  • Na patelnię dodajemy ryż i mieszamy. Jeśli danie jest suche, dolewamy jeszcze kilka łyżek wody i mieszamy do połączenia się składników.
  • Danie podajemy posypane czarnuszką lub sezamem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki - podawaj polane sosem sriracha.

Komentarze:

  1. Bardzo smaczny przepis! Szczególnie cenię precyzyjne wskazówki dot przygotowania, opis krok po kroku. Dzięki temu gotowanie z zwarzywizmem to pestka!!

    Ekstra!!

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Bardzo miło mi to słyszeć! Dzięki wielkie <3

  3. Cześć, wyszło pysznie, dziękuję 🙂 Dodatek masła fistaszkowego to był strzał w podniebieniową dziesiątkę 🙂

    1. Gosia@Warzywizm says:

      Super, że Tobie też smakuje! 🙂 Ja jestem ogromną fanką masła orzechowego, a takie lekkie roślinne dania wyjątkowo fajnie wzbogaca ☺️

  4. dodaje jeszcze olej sezamowy. super przepis!

    1. Gosia@Warzywizm says:

      Cześć Karolina, zgadzam się że olej sezamowy pasuje tu idealnie. Cieszę się, że smakowało! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close