Ryż smażony z bobem i cukinią

Składniki

, , , ,

Kategorie specjalne

Z sezonu na bób (lipiec-sierpień) wyciskam, ile się da. W końcu to strączek, a wiadomo że weganizm strączkami stoi! W dodatku taki, którego nie trzeba namaczać, gotuje się go w zaledwie 10-15 minut, ma śliczny zielony kolor, jest bogaty w białko i błonnik pokarmowy.

Włączam go więc w dania obiadowe, zestawiając z innymi warzywami i moimi ulubionymi przyprawami. Zapraszam na przepis!

Porcje 3-4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 150-250g ryżu (u mnie 200g)
  • 500-700g bobu (u mnie 500g)
  • 1 średnio-większa lub 2 małe cukinie (u mnie żółta)
  • 1 kostka (180-200g) tempehu lub tofu (u mnie tempeh)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki syropu z agawy/klonowego lub cukru
  • sok z ⅓ cytryny
  • po ½ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, przyprawy 5-smaków “chińskiej” (można ją zastąpić przyprawą curry albo inną ulubioną mieszanką przypraw)
  • opcjonalnie: ½-⅔ łyżeczki ostrej papryki lub gochugaru
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • do podania: ½ pęczka szczypiorku

Instrukcje

  • Bób opłukujemy i gotujemy około 10-12 minut (starszy bób pod koniec sezonu 15 minut), po czym przelewamy zimną wodą i studzimy. Gotujemy ryż (ja gotowałam około 11 minut).

    Ryż smażony z bobem i cukinią

  • Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a następnie plasterki na ćwiartki. Tempeh lub tofu kroimy w kosteczkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cukinię i smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie obieramy bób.

    Ryż smażony z bobem i cukinią

  • Cukinię zgarniamy na boki patelni, robiąc miejsce pośrodku. Dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tempeh/tofu, smażymy 3 minuty, mieszając co jakiś czas.

    Ryż smażony z bobem i cukinią

  • Ponownie robimy miejsce pośrodku patelni, wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy starte imbir i czosnek, smażymy kilkanaście sekund. Wsypujemy przyprawy, mieszamy.

    Ryż smażony z bobem i cukinią

  • Na patelnię dodajemy bób i mieszamy. Wlewamy syrop z agawy i sos sojowy. Wsypujemy ugotowany ryż. Mieszamy całość i smażymy 2-3 minuty.

    Ryż smażony z bobem i cukinią

  • Na koniec danie polewamy sokiem z cytryny, opcjonalnie można dodać też 1-2 łyżki oleju sezamowego. Smażony ryż z bobem i cukinią posypujemy szczypiorkiem (i opcjonalnie papryką gochugaru) i podajemy. Smacznego!

    Ryż smażony z bobem i cukinią

Komentarze:

  1. Moim zdaniem tutaj jest beznadziejnie podany przepis od strony technicznej,o czym się niestety przekonałam. Cukinię powinno się smażyć osobno i nie początku jeśli smażymy wszystki3 składniki w jednym naczyniu, garnku, czy patelni, tutaj powinna być podana inną kolejność smażenia warzyw, nie zaczynać od cukinii, bo ona szybko nasiaka tłuszczem i staje się mamałyga, ale najpierw usmażyć tofu, aby było rumiane i lekko chrupiące. Gdy się podaje przepis do użytku publicznego,warto zwracać uwagę na szczegóły i techniczne sprawy kulinarne jak np.sane warzywo reaguje na tłuszcz i temp. Przepis może i dobry ale fatalnie podany,ktoś teraz ma paćke zamiast dobrej potrawy. Prosze następnym razem trochę się bardziej wysilic podając przepis, czy jest właściwie wykonany każdy etap. Pozdrawiam.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Agata, dzięki za komentarz! Jak tak wspominam, to kojarzę że ja tworząc przepis użyłam starszej, twardej cukinii. Może dlatego u mnie ta kolejność smażenia się sprawdziła. Jak będę wracać do tego przepisu w to lato to wypróbuję podaną przez Ciebie kolejność smażenia, ona rzeczywiście ma sens, przy czym można byłoby usmażyć tofu, zsunąć je na boki patelni, na środek wlać olej i usmażyć cukinię, i powinno to „zrobić robotę” :). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close