Ryż smażony z bobem i cukinią

Z sezonu na bób (lipiec-sierpień) wyciskam, ile się da. W końcu to strączek, a wiadomo że weganizm strączkami stoi! W dodatku taki, którego nie trzeba namaczać, gotuje się go w zaledwie 10-15 minut, ma śliczny zielony kolor, jest bogaty w białko i błonnik pokarmowy.
Włączam go więc w dania obiadowe, zestawiając z innymi warzywami i moimi ulubionymi przyprawami. Zapraszam na przepis!
Składniki
- 150-250g ryżu (u mnie 200g)
- 500-700g bobu (u mnie 500g)
- 1 średnio-większa lub 2 małe cukinie (u mnie żółta)
- 1 kostka (180-200g) tempehu lub tofu (u mnie tempeh)
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki syropu z agawy/klonowego lub cukru
- sok z ⅓ cytryny
- po ½ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, przyprawy 5-smaków “chińskiej” (można ją zastąpić przyprawą curry albo inną ulubioną mieszanką przypraw)
- opcjonalnie: ½-⅔ łyżeczki ostrej papryki lub gochugaru
- 5 łyżek oleju do smażenia
- do podania: ½ pęczka szczypiorku
Instrukcje
-
Bób opłukujemy i gotujemy około 10-12 minut (starszy bób pod koniec sezonu 15 minut), po czym przelewamy zimną wodą i studzimy. Gotujemy ryż (ja gotowałam około 11 minut).
-
Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a następnie plasterki na ćwiartki. Tempeh lub tofu kroimy w kosteczkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cukinię i smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie obieramy bób.
-
Cukinię zgarniamy na boki patelni, robiąc miejsce pośrodku. Dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tempeh/tofu, smażymy 3 minuty, mieszając co jakiś czas.
-
Ponownie robimy miejsce pośrodku patelni, wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy starte imbir i czosnek, smażymy kilkanaście sekund. Wsypujemy przyprawy, mieszamy.
-
Na patelnię dodajemy bób i mieszamy. Wlewamy syrop z agawy i sos sojowy. Wsypujemy ugotowany ryż. Mieszamy całość i smażymy 2-3 minuty.
-
Na koniec danie polewamy sokiem z cytryny, opcjonalnie można dodać też 1-2 łyżki oleju sezamowego. Smażony ryż z bobem i cukinią posypujemy szczypiorkiem (i opcjonalnie papryką gochugaru) i podajemy. Smacznego!