Makaron ryżowy z kalafiorem i tofu

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

,

Grudzień to szczyt sezonu na warzywa kapustne, w tym – na kalafiora, a także na warzywa korzeniowe – m.in. marchewkę. Te z pozoru nudnawe warzywa można przyrządzić tak, by nadać im pazura. Na przykład z azjatyckim makaronem i tofu. Co więcej, można użyć także liści kalafiora – tych najbardziej wewnętrznych, czyli okalających jego głowę!

Kluczowy w tym daniu jest sos bazujący na sosie sojowym, z dodatkiem imbiru, czosnku, przełamany smakami syropu z agawy, oleju sezamowego i octu ryżowego. Dodatek mąki kukurydzianej (lub ryżowej lub ziemniaczanej) w sosie powoduje że przyjemnie skleja on składniki dania.

Porcje 3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200g makaronu ryżowego (standardowa paczka)
  • ½ główki małego kalafiora (albo ⅓ średniego lub ¼ dużego)
  • 1 marchewka
  • 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • SOS:
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości połowy kciuka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego (albo jabłkowego/winogronowego)
  • 1 łyżka syropu z agawy/cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego (jeśli nie masz - użyj innego oleju, np. rzepakowego)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej, ryżowej lub ziemniaczanej
  • ¼ szklanki wody
  • do podania: sezam, ostry sos (np. sriracha)

Instrukcje

  • Kalafiora myjemy i kroimy drobno (polecam użyć też okalających kalafiora liści, są jadalne), na maluteńkie kawałki. Marchewkę myjemy i (obraną lub nie) kroimy w cienkie, krótkie słupki. Tofu kroimy w kosteczkę.

    Makaron ryżowy z kalafiorem i tofu

  • Na patelni lub w woku na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy kalafiora i smażymy 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Dolewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy marchewkę i smażymy 4 minuty, mieszając co jakiś czas. Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni, dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tofu. Smażymy przez 1-2 minuty tofu pośrodku patelni, po czym mieszamy z warzywami. I smażymy jeszcze 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli warzywa/tofu zaczną przywierać do dna - dolewamy 2-3 łyżki wody (albo jeśli masz - bulionu).
  • W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (ja makaron ryżowy wstążki gotowałam 5 minut).
  • I przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy: starty na tarce (po wcześniejszym obraniu) czosnek i imbir, sos sojowy, syrop/cukier, ocet, ew. olej sezamowy, mąkę i wodę. Mieszamy energicznie trzepaczką lub widelcem.

    Makaron ryżowy z kalafiorem i tofu

  • Sprawdzamy, czy warzywa są już odpowiednio miękkie i zarumienione. Jeśli tak - wrzucamy na patelnię makaron oraz wlewamy sos. Mieszamy porządnie do wymieszania składników i pokrycia warzyw i makaronu sosem.
  • Makaron można udekorować na talerzu sezamem i polać ostrym sosem (u mnie sriracha mayo) albo posypać płatkami chili. Smacznego!

    Makaron ryżowy z kalafiorem i tofu

Komentarze:

  1. Wyjątkowo proste i smaczne. Robiłam już ze 3 razy 🙂
    Cenie sobie w kuchni smak, prostotę i względną niskokaloryczność.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Bardzo miło mi to słyszeć! 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close