Tofu w kremowym sosie tahini
Tofu w obłędnie kremowym, słodko-gorzkawym sosie sezamowym. Samo w sobie jest tak rozkoszne w smaku, że nie potrzebuje pokaźnego towarzystwa, by stworzyć pyszny obiad. Wystarczy makaron albo ryż i podsmażona na łyżce oleju kapusta pak choy albo ugotowany brokuł.
Dawno nic mnie tak kulinarnie nie dopieściło.
A tofu jest tak wszechstronne, że zaczynam mieć wrażenie, że można zrobić z niego niemal wszystko. Z przepisów zupełnie podstawowych: tofucznica, , słodki twarożek, ziołowy twarożek, pasta z wędzonego totu, spaghetti tofu-bolognese. Tofu można zamarynować i upiec lub usmażyć: w keczupowej marynacie, w krwistej marynacie, w musztardowej marynacie. Z tofu można zrobić prostego „kotleta” albo na słodko mus z bananem lub tofurnik.
A poza tym tofu ma niewyczerpany potencjał we wzbogacaniu daniach obiadowych, w curry, z ryżem, komosą i makaronem.
Składniki
- 1 kostka tofu (180-200g)
- 3 lekko czubate łyżki tahini (ok. 70g, ¼ szklanki)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny/limonki
- 1 łyżka syropu z agawy/klonowego/miodu
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru wielkości ½ kciuka (½ łyżka startego imbiru)
- 4-7 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki sezamu
- propozycja podania z: 200g makaronu typu azjatyckiego (np. ramen, makaron ryżowy itp.), 1 kapusta pok choy lub 2 garści liści szpinaku, garść posiekanego szczypiorku
Instrukcje
-
Makaron azjatycki gotujemy. Odrywamy liście kapusty pak choy od główki, kroimy je wzdłuż liści. Na patelni na średnim gazie rozgrzewamy 2 łyżki oleju (rzepakowy albo olej do woka) i smażymy kapustę mieszając przez 5 minut. Jeśli używasz szpinaku, możesz podać go świeżego albo również delikatnie podsmażyć na patelni przez ok. 2-3 minuty.
-
W miseczce mieszamy łyżką lub widelcem składniki sosu: tahini, sos sojowy, ocet ryżowy/sok z cytryny/limonki, syrop z agawy/klonowy, starty na drobnych oczkach tarki imbir i czosnek. Dodajemy 4 łyżki ciepłej wody. Jeśli sos jest wciąż gęsty (zależy to od gęstości tahini), dodajemy dodatkowo 1-3 łyżki wody.
-
Na patelni lub w woku na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę tofu i smażymy 4 minuty mieszając, do zezłocenia się tofu.
-
Zmniejszamy gaz do jedynki-dwójki i wlewamy zmieszany sos z tahini. Mieszamy sos z tofu przez kilkanaście sekund. Im dłużej sos będzie na patelni, tym bardziej się zagęści. Jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję, dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody na patelnię i wymieszaj całość delikatnie, najlepiej za pomocą silikonowej łopatki.
-
Do miseczek wykładamy ugotowany makaron, dodajemy podsmażony pak choy/szpinak i na wierzch wykładamy tofu w sosie tahini. Posypujemy sezamem (surowym albo lekko podprażonym przez 2-3 minuty na suchej patelni) i posiekanym szczypiorkiem. Jeśli lubisz ostre dania, możesz dodatkowo podać danie z sosem sriracha. Smacznego!