Makaron z sosem śmietanowo-botwinowym i soczewicą
Lubię botwinkę zarówno w wydaniu azjatyckim (w stir-fry z tofu czy w formie curry), lubię z niej zrobić zupę botwinkową lub chłodnik, ale wciąż szukam na nią nowych pomysłów. Chętnie łączę ją z mleczkiem kokosowym lub roślinną śmietanką, tworząc sos botwinkowy. W poniższym przepisie taki właśnie sos proponuję użyć jako sos do makaronu.
Składniki
- 150g makaronu (u mnie spaghetti)
- 1 średni/większy pęczek botwinki
- 200ml śmietanki roślinnej (np. sojowej, kokosowej, owsianej)
- 100-125g zielonej soczewicy albo: 1 kostka tofu /1 puszka fasoli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula albo kawałek pora
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, mielonej kolendry
- 2 łyżki oleju do smażenia
- do podania: 2 łyżki płatków drożdżowych, świeża bazylia lub natka pietruszki
Instrukcje
-
Soczewicę gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Jeśli używasz tofu - pokrój je w kosteczkę, a jeśli fasoli - odsącz i opłucz ją z zalewy z puszki.
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Cebulę siekamy w kosteczkę. Czosnek siekamy. Botwinkę myjemy dokładnie i kroimy: obrane buraczki w jak najcieńsze plasterki, łodygi na 2cm kawałki, a liście na 3cm kawałki.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę/pora i plasterki buraczków od botwinki, smażymy 5 minut.
-
Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy łodygi od botwinki i czosnek, smażymy 3 minuty. Do botwinki wsypujemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i mieloną kolendrę, mieszamy.
-
Wsypujemy posiekane liście od botwinki, smażymy 2 minuty. Wlewamy roślinną śmietankę i lekko zagotowujemy (bez dużego bulgotania sosu), dusimy 3 minuty.
-
Do sosu dodajemy soczewicę (albo tofu/fasolę), mieszamy. Wrzucamy makaron, mieszamy.
-
Danie posypujemy płatkami drożdżowymi i opcjonalnie posiekaną zieleniną (bazylią lub natką pietruszki). Smacznego!