Makaron z sosem śmietanowo-botwinowym i soczewicą

Kategorie specjalne

,

Lubię botwinkę zarówno w wydaniu azjatyckim (w stir-fry z tofu czy w formie curry), lubię z niej zrobić zupę botwinkową lub chłodnik, ale wciąż szukam na nią nowych pomysłów. Chętnie łączę ją z mleczkiem kokosowym lub roślinną śmietanką, tworząc sos botwinkowy. W poniższym przepisie taki właśnie sos proponuję użyć jako sos do makaronu.

Porcje 2
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • 150g makaronu (u mnie spaghetti)
  • 1 średni/większy pęczek botwinki
  • 200ml śmietanki roślinnej (np. sojowej, kokosowej, owsianej)
  • 100-125g zielonej soczewicy albo: 1 kostka tofu /1 puszka fasoli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula albo kawałek pora
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, mielonej kolendry
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: 2 łyżki płatków drożdżowych, świeża bazylia lub natka pietruszki

Instrukcje

  • Soczewicę gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Jeśli używasz tofu - pokrój je w kosteczkę, a jeśli fasoli - odsącz i opłucz ją z zalewy z puszki.

    Makaron z sosem śmietanowo-botwinowym i soczewicą

  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Cebulę siekamy w kosteczkę. Czosnek siekamy. Botwinkę myjemy dokładnie i kroimy: obrane buraczki w jak najcieńsze plasterki, łodygi na 2cm kawałki, a liście na 3cm kawałki.

    Makaron z sosem śmietanowo-botwinowym i soczewicą

  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę/pora i plasterki buraczków od botwinki, smażymy 5 minut.

    Makaron z sosem śmietanowo-botwinowym i soczewicą

  • Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy łodygi od botwinki i czosnek, smażymy 3 minuty. Do botwinki wsypujemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i mieloną kolendrę, mieszamy.

    Makaron z sosem śmietanowo-botwinowym i soczewicą

  • Wsypujemy posiekane liście od botwinki, smażymy 2 minuty. Wlewamy roślinną śmietankę i lekko zagotowujemy (bez dużego bulgotania sosu), dusimy 3 minuty.

    Makaron z sosem śmietanowo-botwinowym i soczewicą

  • Do sosu dodajemy soczewicę (albo tofu/fasolę), mieszamy. Wrzucamy makaron, mieszamy.

    Makaron z sosem śmietanowo-botwinowym i soczewicą

  • Danie posypujemy płatkami drożdżowymi i opcjonalnie posiekaną zieleniną (bazylią lub natką pietruszki). Smacznego!

    Makaron z sosem śmietanowo-botwinowym i soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close